22. september, 2024

Polens utenriksminister foreslår FN-mandat for Krim: Fornærmer Ukrainas tatarere

Share

Polens utenriksminister Radosław Sikorski har foreslått at den russisk-okkuperte Krim-halvøya settes under FN-mandat for å få slutt på Russlands aggresjon mot Ukraina.

Den ukrainske tatarregeringen (Mejlis) har protestert mot en uttalelse fra Polens utenriksminister, som antyder at for å få slutt på Russlands aggresjon mot Ukraina, bør den russisk-okkuperte Krim-halvøya settes under et FN-mandat. Dette melder Polish Press Agency.

– Polens utenriksminister Radosław Sikorski uttrykte offentlig en tro på at for å få slutt på Russlands krig mot Ukraina, bør vår stat gi opp Krim, sa Refat Chubarov, lederen av Mejlis.

Chubarov uttalte at Mejlis anser slike offentlige forslag som uakseptable og kyniske, og la til at de ikke er i samsvar med Ukrainas nasjonale interesser eller rettighetene og interessene til de innfødte krimtatarene i Ukraina.

Les også: Polen og Norge gir opplæring til ukrainske styrker i bruk av Leopard-stridsvogner

Sikorski nevnte Krym under konferansen Yalta European Strategy, som ble holdt i Kyiv 13. og 14. september, og sa at spørsmålet om halvøya vil være avgjørende under fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland.

Han forklarte at Krim-halvøya var symbolsk viktig for Russland, men også strategisk viktig for Ukraina. Han la til at han ikke kan se for seg hvordan man kan oppnå fred uten demontering av Krym.

Sikorski foreslo å plassere halvøya under et FN-oppdrag med mål om å forberede en rettferdig folkeavstemning etter å ha verifisert hvem som er lovlige innbyggere, ifølge nyhetsbyrået Interfax-Ukraine.

Russland annekterte Ukrainas Krym-halvøy i 2014 gjennom en militær intervensjon etterfulgt av en folkeavstemning som ble ansett som ulovlig av Ukraina og Vesten. Tatarer utgjorde 12–15 prosent av halvøyens befolkning før annekteringen av Russland og ble utsatt for forfølgelse etter å ha boikottet folkeavstemningen.

Polen: En bastion for europeisk sikkerhet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt