20. september, 2024

Frankrike og Italia bestiller oppgraderte SAMP/T luftvernsystemer

Share

Frankrike og Italia har bestilt neste generasjon av luftvernsystemet SAMP/T i deres søken etter bedre beskyttelse mot trusler, inkludert hypersoniske missiler.

Den franske forsvarsministeren Sebastien Lecornu fremhever systemets «fullstendig europeiske» natur, melder Defense News.

Lecornu kunngjorde en bestilling av åtte SAMP/T NG-systemer, hvor de første skal tas i bruk av de væpnede styrker i 2026. Italia bestilte ti systemer, sa landets forsvarsminister Guido Crosetto på tirsdag.

Begge landene oppga ikke en totalverdi for bestillingen, selv om Frankrike inkluderte en bevilgning på 674 millioner euro (750 millioner dollar) for kjøpet i sitt forsvarsbudsjett for 2024.

Frankrike er fortsatt skuffet over at Tyskland foreslo Diehl Defences IRIS-T og det amerikanskproduserte Patriot-systemet som grunnlaget for det europeiske Sky Shield-initiativet, i stedet for SAMP/T utviklet av Thales og missilprodusenten MBDA.

Oppgraderingen til neste generasjon gir det fransk-italienske systemet en avskjærings-rekkevidde på mer enn 150 kilometer, tilsvarende rekkevidden som rapporteres for RTXs Patriot, samt forbedret evne til å avskjære hypersoniske missiler.

«Dette fullstendig europeiske systemet er i stand til å håndtere mer betydelige trusler, spesielt kort- og mellomdistanse ballistiske missiler, inkludert hypersoniske,» sa det franske forsvarsdepartementet. «Europeisk luftvern er sentralt for sikkerheten til alle europeere.»

Den franske presidenten Emmanuel Macron advarte i fjor mot at europeiske land måtte skynde seg med å kjøpe luftvernskapasiteter som respons på Russlands invasjon av Ukraina, og sa at kjøp av standardutstyr ville bety å kjøpe mye utstyr utenfor kontinentet.

Lecornu og Crosetto deltok på en konferanse om europeisk luft- og missilvern arrangert av Italia i Roma, etter et lignende møte i Paris i fjor. Den franske ministeren oppfordret til å fortsette arbeidet med å «utvikle suverene og innovative europeiske teknologier» med en tredje konferanse.

«Vi har bestilt ti SAMP/T-systemer av ny generasjon, og vi forbedrer Aster-missilen,» sa Crosetto på tirsdag. «Som franskmennene fokuserer vi på nasjonal sikkerhet.»

Les også: Norge bestiller nye NASAMS-luftvernsystemer

Italia signerte tidligere i år allerede en kontrakt for fire av systemene med Europas organisasjon for felles våpeninnkjøp (OCCAR), hvor hovedentreprenøren Eurosam sa at systemet ville bli levert fra 2025. OCCAR signerte i fjor for kjøp av fem SAMP/T NG-systemer til det italienske flyvåpenet, med en verdi på omtrent 700 millioner euro.

Italia bekreftet i juni at landet ville sende en annen SAMP/T luftvernssats til Ukraina som svar på Kyivs appell om hjelp til å bekjempe russiske missilangrep. Utgaven som skal sendes var en av fem som Italia opererer. På den tiden sa den italienske utenriksministeren Antonio Tajani at Italia ikke ville tillate Ukraina å bruke italiensk våpenutstyr for å angripe mål innenfor Russland.

Italia og Frankrike leverte i fellesskap et første leveranse til Ukraina i fjor, som har forsvart Kyivv-området. SAMP/T er et truckbasert taktisk antimissilsystem designet for å ødelegge kryssmissiler, bemannede og ubemannede fly, samt taktiske ballistiske missiler.

Et komplett SAMP/T NG-system inkluderer en radar som gir 360-graders dekning med en rekkevidde på mer enn 350 kilometer, en kommando- og kontrollmodul, og opptil seks avfyringsramper, hver utstyrt med åtte Aster 30-missiler. Et system krever vanligvis et mannskap på 20, ifølge produsentene. Hver avfyringsrampe kan skyte sine åtte missiler på omtrent 10 sekunder.

Når det gjelder Italias nye bestilling av SAMP/T, sa Crosetto på tirsdag at europeiske demokratier sliter med å anskaffe og produsere våpen raskt.

«Dette er bare begynnelsen, og vi er allerede for sene fordi vi ikke er klare til å møte dagens utfordringer,» sa han, og la til: «Vi er trege fordi vi lever i en verden av demokratier som alltid vil tape mot diktaturer.»

Frankrike har som mål å ha åtte SAMP/T NG-systemer innen utgangen av 2030, med et mål om 12 systemer rundt 2035. Forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen anbefalte i 2022 å kjøpe fire systemer til, og sa at landet trengte totalt 16 for å kunne oppfylle sine forpliktelser. Frankrike plasserer vanligvis flere systemer for å sikre store internasjonale arrangementer, som OL i Paris.

Landet planlegger å investere 5 milliarder euro for å styrke sitt luftvern som en del av militærplanleggingsloven for 2024-2030.

Oman får ikke F-35 – ser mot Frankrike for luftforsvar

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt