20. september, 2024

Finlands president ønsker å kaste Russland ut av FN-sikkerhetsråd

Share

Finlands president Alexander Stubb har oppfordret til en utvidelse av FNs sikkerhetsråd, avskaffelse av enkeltstaters vetorett og suspensjon av medlemmer som deltar i en «ulovlig krig». 

Stubb, som leder den nordiske nasjonens utenrikspolitikk, sa at han vil støtte reformforslagene under FNs generalforsamling neste uke i New York, hvor sammensetningen av den globale sikkerhetsrådet skal diskuteres.

Sikkerhetsrådet består av fem faste medlemsland og ti roterende medlemsland. Rådets oppgave er å opprettholde verdensfreden, men geopolitiske rivaliseringer har ført til stillstand i saker fra Ukraina til Gaza.

Stubb uttalte i et intervju med Reuters tirsdag at han vil foreslå at antallet faste medlemmer utvides fra fem til ti, med ett nytt medlem fra Latin-Amerika, to fra Afrika og to fra Asia.

– Ingen enkeltstat bør ha vetorett i FNs sikkerhetsråd, sa han.

USA, et av de fem landene med vetorett sammen med Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia, har også støttet to faste seter for Afrika. Stubb mente at ethvert medlem som deltar i en ulovlig krig, «slik som Russland gjør nå i Ukraina», bør fjernes fra rådet. Moskva har rettferdiggjort sin invasjon av Ukraina ved å hevde at den skaper en buffer mot vestlig aggresjon og tar territorium som historisk tilhører Russland.

Les også: Russland-veto setter FN-sanksjoner mot Nord-Korea på spill

Stubb sa at han var klar over at hans forslag til sikkerhetsrådet var «utenfor det som vanligvis blir sagt fra små medlemsland», men la til at de store nasjonene ellers ikke ville foreslått å svekke sin egen innflytelse. «Så de snakker, men handler ikke,» sa han, og håper at andre vil bidra til å føre planen videre innen FNs 80-årsjubileum neste år. Eventuelle endringer i sikkerhetsrådets medlemskap krever godkjenning fra to tredjedeler av generalforsamlingen, inkludert de fem vetoposisjonene.

– Mitt grunnleggende budskap er at hvis land fra den globale sør, fra Latin-Amerika, Afrika og Asia ikke får innflytelse i systemet, vil de snu ryggen til FN. Og det ønsker vi ikke, sa han.

Den tidligere finske statsministeren og medlem av Europaparlamentet, som tiltrådte som president i mars, oppfordret til støtte for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som skal tale foran FN-forsamlingen neste uke om sin «seiersplan».

– Han har informert oss om at 90 % allerede er på plass, og de 10 % som han vil presentere, er det som trengs for at han skal vinne denne krigen,» sa Stubb.

Han oppfordret vestlige nasjoner til å oppheve restriksjonene på bruk av donerte våpen som gjør at Ukraina har en «hånd bundet bak ryggen». «Vi må slippe den hånden og la Ukraina gjøre det Russland gjør mot dem,» sa han.

Stubb ga ikke tyngde til truslene om en atomopprustning fra Russlands president Vladimir Putin. «Sist vi så Putin bruke aggressivt språk om atomvåpen, sa det globale sør og Kina i utgangspunktet til Putin at han skulle stoppe,» sa han.

Finland slår ned på russisk-eide eiendommer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt