19. september, 2024

Mossad operasjon: Batteriene i personsøkere hadde eksplosiver

Share

Den israelske etterretningen brukte PETN på enhetenes batterier og sprengte dem ved å fjernstyre temperaturøkningen.

Sky News Arabia siterer kilder som sier at dagens storskala angrep i Libanon var mulig fordi etterretningsorganisasjonen Mossad fikk tak i Hezbollahs personsøkere, som brukes som kommunikasjonsenheter, før de ble overlevert til terrorgruppen. Dette melder The Times of Israel.

Al Jazeera siterer en libanesisk sikkerhetskilde som opplyser at vekten på eksplosivene plassert i hver enhet var under 20 gram, og at personsøkerne som ble sprengt, ble importert for fem måneder siden. Kilden legger til at det pågår en etterforskning for å avdekke hvordan sprengladningen ble aktivert.

PETN (pentaerytritoltetranitrat) er et kraftig sprengstoff som ofte brukes i militære og industrielle sammenhenger. Det har svært høy eksplosiv kraft og er vanskelig å oppdage, noe som gjør det til et foretrukket valg i ulike typer sabotasjeaksjoner.

PETN er kjemisk stabilt, men kan detoneres gjennom en kraftig impuls, varme, eller elektrisk strøm, noe som gjør det ideelt for fjernstyrte angrep. På grunn av sin kompakte form kan det lett skjules i små enheter som personsøkere.

Les også: Personsøker-eksplosjoner i Libanon: Hezbollah ønsker hevn mot Israel

I tilfellet med eksplosjonen i Libanon, der Mossad angivelig plasserte PETN på Hezbollahs kommunikasjonsenheter, ble stoffets egenskaper utnyttet.

Israels etterretningsorganisasjon Mossad skal ha plantet eksplosiver i 5 000 personsøkere som ble importert av den libanesiske gruppen Hizbollah flere måneder før tirsdagens detonasjoner, som tok livet av ni mennesker, ifølge en høytstående libanesisk sikkerhetskilde og en annen kilde til Reuters.

Operasjonen, som kan spores fra Taiwan til Budapest, var et enestående sikkerhetsbrudd for Hezbollah. Tusenvis av personsøkere eksploderte over hele Libanon, og nesten 3 000 mennesker ble skadet, inkludert mange av gruppens soldater og Irans utsending til Beirut.

Eksplosivene ble plassert på personsøkernes batterier, og de ble detonert ved å heve temperaturen i batteriene, trolig ved hjelp av fjernkontroll. Dette viser hvordan PETN kan brukes i presise, målrettede angrep med små mengder eksplosivt materiale.

Irland vil kjøpe israelske droner tross kritikk over Gaza-krigen

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt