19. september, 2024

Filippinene: Senatet griller spionsiktet eks-ordfører om milliarder og pengespill

Share

Tidligere ordfører Alice Guo nekter å forklare de store pengetransaksjonene tilknyttet hennes kontoer, som nå er under etterforskning for mulig hvitvasking og gamblingvirksomhet.

Den tidligere ordføreren Alice Guo møtte nok en gang en senatskomité, mindre enn en uke etter at hun ble arrestert i Indonesia etter å ha rømt fra Filippinene. Den avsatte filippinske ordføreren ble den 9. september avhørt av senatet om milliarder av pesos som har gått inn på hennes bankkontoer. Det ble også stilt spørsmål om hvorvidt disse midlene er knyttet til et nettspillsted med fokus på Kina, skriver The Strait Times.

Guo nektet i stor grad å svare på spørsmål fra senatorene i løpet av den fem timer lange høringen, med henvisning til sin rett til ikke å inkriminere seg selv på grunn av de pågående anklagene mot henne.

Les også: Filippinene: Senatorer kritiserer selfies under pågripelsen av spionsiktet

Saken har fanget stor oppmerksomhet i Sørøst-Asia. Etterforskningen har blant annet reist spørsmål om Guos statsborgerskap og mulig spionasje, ettersom fingeravtrykkene hennes angivelig samsvarer med en kinesisk statsborger. Dette har også ført til et forbud mot spillfasiliteter rettet mot kinesiske kunder, en virksomhet som blomstret under president Rodrigo Dutertes tid.

Senator Sherwin Gatchalian stilte spørsmål ved pengene som hadde gått inn på Guos kontoer, samt til selskapet hennes, QJJ Farm, som tilsvarer omtrent fem milliarder pesos (ca. 115,7 millioner S$) i perioden 2018 til 2024.

Det ble påpekt at pengestrømmen var nært den anslåtte kostnaden på seks milliarder pesos for spillhuben i Bamban, en by i Tarlac-provinsen nord for Manila, hvor Guo tidligere var ordfører.

– Bevisene er svært sterke. Selv om du ikke snakker, vil dokumentene tale for seg selv, sa senatoren.

Les også: Spionsiktet filippiner arrestert: Flukten endte i Jakarta

Senator Gatchalian spurte også hvordan Guos nettoformue kunne ha nådd nesten 178 millioner pesos ved utgangen av 2023, når gårdsdriften hennes knapt hadde inntekt. Han bemerket videre at Guos navn stod på betalingene for eiendommens strømregninger, så sent som i januar i år.

«Med andre ord, du er en aktiv deltaker i denne spillhuben i Bamban,» sa Gatchalian, med henvisning til eiendommen som huset en filippinsk offshore spilloperatør. Guo nektet for å være involvert i huben.

Guo avslo å avsløre kildene til sine midler og påpekte at hun allerede står overfor anklager om hvitvasking av penger og skatteunndragelse, og at hun vil svare på disse spørsmålene i retten. Hun fastholdt også tidligere utsagn om at hun ikke har noen tilknytning til online spillvirksomhet.

Gamblingmilliarder, spionasje og flukt: Guo-affæren ryster Filippinene🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt