19. september, 2024

Norden og USA diskuterte felles militærstrategi i Oslo

Share

Under det første nordiske krigersymposiumet i Oslo diskuterte hærsjefene fra de nordiske landene og den amerikanske hærens V Corps forsvar av Nordkalotten.

Det norske militærakademiet i Oslo var nylig vertskap for en markant samling av høytstående militære ledere fra de nordiske landene, sammen med kommandanten for den amerikanske hærens V Corps, melder High North News.

– For å forsvare nordområdene effektivt, må styrkene fra Norge, Finland, Sverige, Danmark og USA kunne operere sømløst sammen, uttalte Norges hærsjef under møtet.

Den amerikanske løytnantgeneralen Charles Costanza, leder for V Corps, understreket viktigheten av det nordiske samarbeidet i samtaler med High North News:

– Med Sverige og Finland som nye NATO-medlemmer har vi diskutert hvordan vi samlet kan forsvare de nordiske landene mot trusler, sa han.

Symposiumet, som er en ny arena for militært samarbeid mellom USA og de fire nordiske landene, ble arrangert i august. Her ble erfaringer og prosedyrer for gjennomføring av større kampoperasjoner presentert av det amerikanske militæret. V Corps, kjent for sin betydelige militære kapasitet, kan lede slike operasjoner.

Diskusjonene omfattet hvilke implikasjoner et slikt samarbeid har for de nordiske landene og hvilke forberedelser som er nødvendige. Med Finland og Sveriges inntreden i NATO, ses det nordiske området nå som et enhetlig operasjonelt område, noe som krever omfattende planlegging og etablering av forutsetninger for komplekse allierte landoperasjoner.

Løytnantgeneral Costanza påpekte at utfordringene med å operere i nordisk terreng krever spesiell tilpasning sammenlignet med mer åpne landskap som i Sentral-Europa.

– Terrenget her tvinger oss til å kjempe annerledes. Det er avgjørende at vi kan kommunisere og arbeide sammen, og ved å lære av hverandre her kan vi forberede oss bedre, tilføyde han.

Les også: Militærøvelsen «Northern Viking 2024» på Island starter i dag

Norges hærsjef, generalmajor Lars Lervik, fremhevet viktigheten av regional forsvarsplanlegging.

– Vi må tenke på å forsvare hele det nordiske området og ikke bare Norge. Dette innebærer planlegging for større operasjoner over bredere områder med flere soldater, sa Lervik.

Han påpekte også utfordringene med store avstander som en av de største utfordringene.

Løytnantgeneral Pasi Välimäki fra Finland bemerket at symposiumet bygde videre på erfaringene fra den militære øvelsen «Nordic Response» tidligere på året, der allierte styrker trente på å forsvare Nordkalotten:

– Vi ser nå på prosesser og forbedringer som kan gjøres for å styrke samarbeidet vårt, sa han.

Sveriges hærsjef, generalmajor Jonny Lindfors, pekte på behovet for spesialiserte enheter for operasjoner i sub-arktiske miljøer og kunngjorde planer om å strukturere to av deres brigader for slike forhold:

– Konflikten i nord stiller spesielle krav, inkludert behovet for terrenggående mobilitet på grunn av få veiforbindelser, konkluderte han.

Gjennom slike samlinger og diskusjoner styrkes det nordiske og transatlantiske militærsamarbeidet, med et økende fokus på en enhetlig forsvarsstrategi i nordområdene.

 

Samarbeidet mellom India og Norden blomstrer som aldri før 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt