19. september, 2024

Mongolia nektet å arrestere Putin: Vil få konsekvenser mener ICC aktor

Share

Ukraina samarbeider med internasjonale partnere for å sikre at Mongolia føler konsekvensene av å ikke etterkomme ICCs arrestordre mot Vladimir Putin.

Under en felles pressekonferanse med ICCs aktor Karim Khan i bakgården til Okhmatdyt barnehospital, uttalte Ukrainas riksadvokat Andriy Kostin at selv om Mongolia ikke oppfylte sine forpliktelser, betyr ikke det at andre land heller ikke vil gjøre det. Dette melder Ukrinform.

– Det er ingen grunn til å gjøre en tragedie ut av dette, siden det finnes 124 signatarstater av Roma-statuttet, og hvis ett land ikke oppfyller sine forpliktelser, betyr ikke det at andre ikke vil oppfylle sine, sa Kostin.

Han understreket at saken med Mongolia bekrefter at Ukraina og ICC gjør det rette:

– Forstår dere i hvilken grad Putin prøver å bruke politisk og geopolitisk innflytelse for å faktisk nedverdige Mongolia som vertsnasjon? Hvor mye forstyrrer denne arrestordren og vår etterforskning ham?

Den ukrainske statsadvokaten Andriy Kostin og ICC-aktor Karim Khan i bakgården til Okhmatdyt barnesykehus. Foto: Ukrinform.

Han påminnet også om at Russland hadde åpnet straffesaker mot dommere og ansatte ved ICC, noe som viser at både Ukraina og ICC er på rett spor.

På sin side uttalte ICC-aktor Karim Khan at det snart vil være 125 signaturland til Roma-statuttet takket være Ukrainas parlaments beslutning om å ratifisere statuttet.

Les også: Putin besøker Mongolia: Ukraina ber om ICC arrestasjon

– Hver signatarstat har avtalt å samarbeide med domstolen og overholde domstolens ordrer, forklarte Khan og la til:

– Det finnes en spesiell prosedyre i Roma-statuttet når en stat ikke samarbeider med ICC.

Dette var den første gangen siden utstedelsen av arrestordren mot Putin at han besøkte et utenlandsk land som er signaturland av Roma-statuttet.

Før dette hadde den russiske presidenten ikke deltatt på flere viktige internasjonale toppmøter. Khan påpekte derfor at arrestordrene allerede virker, selv om samarbeidsnormen med ICC ikke er ideell.

Til slutt rådet Khan alle om ikke å bli skuffet eller dramatisere det faktum at Putin ikke ble pågrepet i Mongolia.

– Resultatene vil komme, men det vil ikke være lett, hevdet han.

Vladimir Putin møtte sin mongolske motpart i Ulaanbaatar 3. september, på hans første besøk til et medlemsland i ICC siden arrestordren mot ham ble utstedt i fjor. Mongolia forklarte at de ikke arresterte Putin fordi landet var i en energiavhengighetssituasjon, noe som gjorde det vanskelig å arrestere den russiske diktatoren basert på en arrestordre fra ICC.

ICCs hovedanklager søker arrestordrer mot Netanyahu og Hamas-ledere

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt