19. september, 2024

Tyrkia ignorerer advarsler om kullkraft

Share

Til tross for advarsler om alvorlige helseskader fra luftforurensning, fortsetter Tyrkia å satse på utvidelsen av kullkraftverk, som kan forverre den allerede kritiske situasjonen i forurensede områder.

Tyrkias blir oppfordret til å gi opp planene om å utvide et kullkraftverk med to nye enheter i et allerede forurenset område, som tidligere har fått advarsler fra helsemyndigheter om en mulig «krefteksplosjon». Human Rights Watch (HRW) har lagt frem en rapport hvor de ber myndighetene om å revurdere utvidelsen av Afsin-Elbistan kullkraftverk A i provinsen Kahramanmaras i det sørøstlige Tyrkia, på bakgrunn av den alvorlige skaden anlegget allerede har forårsaket lokalsamfunnet, skriver IntelliNews.

HRWs forskning avdekket at luftforurensningen rundt kraftverk A – og det senere oppførte kraftverk B, som ligger to kilometer unna – er farlig høy. Innbyggerne i området lider av helseproblemer som akademiske studier har knyttet til giftig luft.

HRW rapporterer at flere som bor i nærheten av kraftverkene, forteller om venner, familiemedlemmer og naboer som har dødd av kreft, samt hjerte- og luftveissykdommer, som de mener skyldes, eller forverres av, forurensningen fra de nærliggende kraftverkene.

En 57 år gammel mann fra en landsby omtrent 500 meter fra kullkraftverk A, fortalte at han har hatt luftveissykdommer de siste 13 årene: «Jeg har astma, og legen min sier at jeg trenger ren luft. Men her finnes det ingen ren luft. Vi er alle syke her», sa han.

Kullgruven som forsyner kraftverkene i Afsin-Elbistan, omtales som en «karbonbombe». Dette er et av verdens største prosjekter for utvinning av fossilt brensel, med en kapasitet på 4,09 gigatonn karbondioksid. Utvidelsen av kraftverket truer Tyrkias overgang til ren energi og setter Tyrkias forpliktelser under Parisavtalen i fare, ifølge HRW.

Les også: Mellom Øst og Vest: Tyrkias kulturelle kamp gjennom «hvite» og «brune» øyne 

Til tross for advarselen om en kreftbølge, har regjeringen unnlatt å overvåke og redusere skadene ved strengere reguleringer og håndheving, sier organisasjonen.

– Giftig luft fra kullkraftverk dreper tusenvis av mennesker hvert år i Tyrkia, mens myndighetene gjør lite for å forhindre problemet, eller til og med advare folk om helserisikoen», sier Hugh Williamson, direktør for Europa og Sentral-Asia i HRW.

– I stedet for å godkjenne utvidelsen av forurensende kullkraftverk, bør den tyrkiske regjeringen styrke og håndheve luftkvalitetsstandarder, og legge til rette for en rettferdig overgang fra kull til fornybar energi innen 2030, legger han til.

Til tross for betydelig fremgang innen fornybare energikilder, fortsetter regjeringen med utvidelsen av kullkraftverkene. Forskning viser at Tyrkia kan fase ut kull innen 2030.

I begynnelsen av 2024 ble Tyrkia Europas største produsent av elektrisitet fra kull, og landet står for 73 prosent av planlagte, men ennå ikke bygde, kullprosjekter innen Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og EU, som aktivt søker godkjenning og finansiering. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) døde over 35 000 mennesker i Tyrkia på grunn av luftforurensning i 2019.

 

Tyrkisk intellektuell: – Nasjonalisme og nepotisme lammer Tyrkia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt