Til tross for lovfestede rettigheter til statlig ansettelse, står tusenvis av nyutdannede helsearbeidere uten jobb og intensiverer nå sine protester i Bagdad.
Irakiske sikkerhetsstyrker brukte batonger og vannkanoner for å spre helse- og medisinstudenter som protesterte i Bagdad den 3. og 4. september. Dette resulterte i flere skadde, ifølge lokale medier, da de månedslange demonstrasjonene for statlige jobber eskalerte, skriver IntelliNews.
«De nyutdannede, som krever sentralisert ansettelse i tråd med gjeldende lovverk, har protestert i flere måneder. Denne ukens voldelige sammenstøt har fått stor oppmerksomhet og offentlig kritikk», rapporterer lokale medier.
– Noen sikkerhetsstyrker brukte overdreven makt for å spre de protesterende nyutdannede, sa Fadel al-Ghraoui, leder for det Strategiske senteret for menneskerettigheter, til Reuters.
Dette førte til skader blant demonstrantene.
I henhold til lov nr. 6 fra 2000 har kandidater fra medisinske, sykepleie- og helsefaglige høyskoler rett til statlig ansettelse, noe helseminister Salih Mehdi al-Hasnawi bekreftet under en pressekonferanse i fjor.
Les også: Irak strammer grepet: Nye strenge straffer for homofili
Likevel forklarte den politiske aktivisten Nihad al-Shammari at praksisen med umiddelbar offentlig ansettelse for disse kandidatene har blitt stanset de siste årene på grunn av manglende budsjetter.
– Disse studentene begynte på medisinstudiene med forventning om å få statlige jobber etter endt utdanning, bare for å bli sjokkert over at ansettelsene er stoppet, sa al-Shammari.
Budsjettet for 2024 inneholdt ikke midler til å ansette nyutdannede, i motsetning til budsjettet året før. Derfor krever de nyutdannede at 2025-budsjettet inkluderer nødvendige midler for å sikre deres ansettelse.
I 2022 utdannet Irak nesten 45 000 kandidater innen ulike medisinske og helsefaglige disipliner, ifølge det irakiske nyhetsbyrået.
Al-Ghraoui oppfordret regjeringen til å imøtekomme de nyutdannedes «legitime krav» og anerkjenne deres kvalifikasjoner i felt som er kritisk for den irakiske staten.
De pågående protestene fremhever den økende arbeidsledighetskrisen i Irak, og det er ventet at flere protester vil finne sted over hele landet mens de nyutdannede fortsetter sin kamp mot regjeringens tiltak.