24. november, 2024

Oljeprisfall: Libya-blokade og OPEC produksjonsøkning skaper uro

Share

Det har vært en ustabil uke for oljemarkedene som følge en libysk oljeblokade som har sendt sjokkbølger gjennom de globale petroleumsmarkedene. 

WTI råolje terminkontrakter falt med over -2,5% til under 74 dollar per fat på fredag etter rapporter om at OPEC+ vil fortsette med planlagte produksjonsøkninger i fjerde kvartal. Dette melder analytikere fra TradingEconomics.

Til tross for en viss debatt innad i OPEC kartellet, forventes økningen å starte i oktober. Oljen står overfor sine første påfølgende månedlige tap dette året, ettersom Goldman Sachs og Morgan Stanley har senket prisprognosene på grunn av svak etterspørsel fra Kina, verdens største importør.

Imidlertid ble den amerikanske økonomiske veksten revidert oppover for andre kvartal, noe som styrket markedssentimentet, og råoljelagrene i USA er de laveste siden januar, med lagrene i Cushing, Oklahoma på sitt laveste siden november. Samtidig står oljeproduksjonen i Libya i fare for ytterligere nedgang på grunn av eskalerende innenlandske uroligheter.

Forskjellige representanter fra kartellet har slått alarm om at utilstrekkelig investering i ny oljeforsyning til slutt vil føre til en fremtidig knapphet som vil skyve prisene betydelig oppover, noe som OPEC har advart om tidligere, ifølge OilPrice. 

Samtidig har Irak økt presset på kurdiske produsenter for å redusere produksjonen, og USA har sluppet noen konstruktive makroøkonomiske data. Tidlig på fredagsmorgen hadde oljeprisene svingt tilbake nedover, med Brent som handlet til 78,54 dollar og WTI under 75 dollar, melder OilPrice. 

Les også: Oljestopp lammer Libya: Pengepolitisk uro truer med å velte stabilitet

Mer enn halvparten av Libya sin råoljeproduksjon, som står for omtrent 700 000 fat per dag, var ikke i drift ved slutten av denne uken. Libyas oljeproduksjon faller naturligvis når felt stenges i kjølvannet av politisk uro. Dette kommer etter at regjeringen i Benghazi øst i landet stanset produksjonen ved nøkkelfelt som Sharara, Sarir, Abu Attifel og Amal og blokkerte de fleste eksportterminalene i landet.

Andre påvirkningsfaktorer

Den føderale irakiske regjeringen har presentert et ultimatum til Kurdistans regionale regjering om å redusere sin råoljeproduksjon etter at markedsrapporter indikerte at produksjonen i regionen er så høy som 350 000 fat per dag, noe som undergraver Iraks forpliktelser under OPEC+ kompensasjonsplanen.

Rødehavsforsikringer skyter også i været etter stadige angrep på oljetankere etter at houthiene angrep den gresk-flaggede tankeren Sounion’ i Rødehavet forrige uke, som fortsatt lekker olje i sjøen. Dette har ført til en økning i kostnaden for tilleggsforsikring mot krigsrisiko for skip som seiler gjennom Rødehavet, til 1% av fartøyets verdi fra 0,4% før angrepet.

Kina har også økt sommerkullproduksjonen. Til tross for mye sterkere hydro- og solenergiproduksjon i år, har Kina økt sin kullproduksjon til rekordnivåer ettersom produksjonen i juli nådde 390 millioner tonn, i et forsøk på å unngå strømbrudd i en periode med topp etterspørsel etter klimaanlegg.

Storbritannia vil ikke forsvare fremtidige oljeprosjekter. Den britiske regjeringen uttalte at de ikke ville forsvare sine største kommende oljeprosjekter Rosebank og Jackdaw etter at Greenpeace vant en sak i Høyesterett, der de søkte å få omgjort utviklingsgodkjennelsene på grunnlag av at utslippspåvirkningene ikke ble vurdert skikkelig.

Qatar vurderer å overta et tysk raffineri. Qatar er i samtaler med den tyske regjeringen om muligens å kjøpe det russiske statsoljeselskapet Rosnefts 54,17% andel i Schwedt-raffineriet som forsyner hovedstaden Berlin, etter at Berlin la eiendelene under statlig forvaltning for to år siden.

Blodrøde børser globalt: Frykt for resesjon og geopolitisk ustabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt