Taiwan står overfor en trussel om økonomisk og digital krigføring fra Kina, som kan være like ødeleggende som en militær invasjon.
En tenketank i Washington, Foundation for Defense of Democracies (FDD), har nylig advart Taiwan om en mulig strategi fra Kina som de kaller «anakonda strategien». Denne strategien innebærer at Kina vil forsøke å tvinge Taiwan til underkastelse uten å bruke direkte militærmakt. I stedet, som FDD peker på i en rapport basert på en nylig gjennomført simulering i Taipei, kan Kina benytte seg av økonomisk press, kyberangrep og desinformasjon for å svekke Taiwans evne til å motstå, skriver Taipei Times.
Ifølge rapporten kan Kina først gjennomføre omfattende cyberangrep, som ville være langt mer kostbar for Taiwan å forsvare seg mot enn for Kina å lansere. Denne asymmetrien gir Kina en betydelig fordel, da de kan legge press på Taiwan uten å utløse umiddelbar og direkte militær respons fra USA. Kina kan også bruke skjulte kyberoperasjoner som gir dem akkurat nok dekning til å kunne benekte ansvar, noe som kompliserer en eventuell internasjonal reaksjon.
Mark Montgomery, en tidligere admiral i den amerikanske marinen og nåværende senior direktør ved FDDs senter for kyber- og teknologiinnovasjon, uttalte i et intervju at Taiwan står overfor store utfordringer med å opprettholde økonomisk stabilitet i tilfelle et angrep på landets kritiske infrastruktur. Montgomery reiste spørsmålet om hvordan Taiwan skal klare å opprettholde økonomiske funksjoner når en rekke sammenkoblede svikt i infrastruktur inntreffer, for eksempel når strømbrudd fører til problemer med finansielle tjenester.
Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi
Rapporten fremhever også at Kina sannsynligvis vil forsøke å påvirke moralen til det taiwanske folket gjennom spredning av feilinformasjon og propaganda. Denne taktikken kan være like skadelig som fysiske angrep, ved at den skaper usikkerhet og frykt blant befolkningen. Forsker Dean Karalekas, som er nevnt i rapporten, påpeker at Taiwans forberedelser til en eventuell konflikt har blitt påvirket av Russlands invasjon av Ukraina. Likevel advarer han om at disse forberedelsene kanskje ikke vil være tilstrekkelige eller hensiktsmessige. Mens Ukraina står overfor en konvensjonell krig, kan Taiwan i stedet bli utsatt for blokader som kutter tilgangen til kritiske forsyninger som energi og mat.
Rapporten fra FDD legger også vekt på at Taiwans reservister er dårlig trent og mangler tilstrekkelig utstyr, noe som svekker deres evne til å støtte den regulære hæren i en krigssituasjon. Dette utgjør en betydelig svakhet i Taiwans forsvarsevne. I tillegg påpekes det at Taiwan er svært avhengig av importert flytende naturgass og har begrensede energireserver. Hvis Kina skulle blokkere forsyningsruter, kan Taiwan raskt stå overfor en alvorlig energikrise. Selv om Taiwan har jobbet med å utvikle grønn energi, som vindkraft, advarer rapporten om at disse anleggene kan bli mål for fiendtlige angrep i en krigssituasjon, noe som vil gjøre det vanskelig å sikre en stabil strømforsyning.
For å møte disse utfordringene, anbefaler FDD at Taiwan aktivt viser det internasjonale samfunnet sin vilje til å forsvare seg selv. Dette kan gjøres gjennom konkrete handlinger som å øke forsvarsbudsjettet, styrke treningen av reservestyrkene, og diversifisere energikildene for å redusere avhengigheten av importert energi. Disse tiltakene vil ikke bare styrke Taiwans forsvarsevne, men også sende et tydelig signal til Kina og resten av verden om at Taiwan er forberedt på å stå imot press og beskytte sin suverenitet.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒