20. september, 2024

Hvorfor blir Taiwan kalt for «kinesisk Taipei» under OL i Paris?

Share

Taiwans utøvere konkurrerer i OL, men de blir ikke annonsert som fra Taiwan. 

Bakgrunnen for dette er Taiwans spesielle internasjonale status. Selv om Taiwan er et selvstyrt demokrati med 23 millioner mennesker, egne grenser, valuta og regjering, blir landet ikke diplomatisk anerkjent av de fleste land. Dette er en kilde til frustrasjon for mange taiwanere, som lenge har hørt dem bli annonsert som fra «Kinesisk Taipei» i store idrettsarrangementer, rapporterer Hong Kong Free Press.

Etter den kinesiske borgerkrigen, som endte i 1949, flyktet nasjonalistene og deres regjering til Taiwan, mens Maos kommuniststyrker grunnla Folkerepublikken Kina på fastlandet.

Beijings kommunistledelse har aldri kontrollert Taiwan, men ser likevel på øya som en del av «ett Kina» og har lovet å ta den tilbake, med makt om nødvendig. Beijing forsøker å holde Taipei isolert på den internasjonale scenen og misliker bruk av ordet Taiwan.

I 1981 ble navnet «Kinesisk Taipei» vedtatt med Den internasjonale olympiske komité (IOC) som et kompromiss som tillater Taiwan å konkurrere uten å fremstå som en suveren nasjon.

Les også: Beijing intensiverer press mot taiwansk uavhengighet 

I stedet for Taiwans røde og blå flagg, konkurrerer taiwanske utøvere under «Plommeblomst-banneret», et hvitt flagg som bærer de olympiske ringene. En tradisjonell flaggheisingsmelodi, og ikke Taiwans nasjonalsang, spilles når utøverne står på pallen.

Kritikere mener navnet er ydmykende, og påpeker at andre omstridte eller ikke-anerkjente steder, som Palestina, får bruke sitt eget navn og flagg.

Taiwan har deltatt i OL under ulike navn opp gjennom årene, fra «Formosa-Kina» til «Republikken Kina», før de til slutt ble kjent som «Kinesisk Taipei». Dette navnet, som ble tatt i bruk i 1981, er fortsatt i bruk, selv om det er voksende krav om å bruke navnet Taiwan i OL igjen.

Siden 1990-tallet har Taiwan utviklet seg fra et diktatur til en av Asias mest progressive demokratier, og en tydelig taiwansk identitet har vokst frem, spesielt blant den yngre generasjonen. En folkeavstemning i 2018 om å endre navnet ble imidlertid avvist, delvis på grunn av frykt blant idrettsutøvere for å bli utestengt fra store idrettsarrangementer.

President Tsai Ing-wen ser på Taiwan som en de facto suveren nasjon og har presset på for å bruke navnet Taiwan mer. Forholdet mellom Taiwan og Kina er på sitt dårligste på mange år, og nylig refererte en kinesisk talsmann til Taiwan som «Kina, Taipei» i stedet for det vanlige «Kinesisk Taipei», noe som førte til en skarp reaksjon fra Taiwan. En talsmann for Taiwan har sagt at Beijing forsøkte å «nedverdige» øya.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt