19. september, 2024

Massivt dataangrep mot Kursk-regionen under Ukrainas fremrykning

Share

Kursk-regionen i Russland ble nylig mål for et massivt DDoS-angrep samtidig som ukrainske styrker rykker innover i landet. 

Kursk-regionen i Russland ble torsdag rammet av et kraftig dataangrep, kjent som DDoS, samtidig som ukrainske styrker har gjennomført overraskende fremrykkinger over grensen til Russland. Dette rapporterer The Record. 

Russiske Telegram-kanaler meldte om omfattende angrep på internettressursene i Kursk. Mange tjenester ble satt ut av spill, og eksperter jobber nå med å gjenopprette funksjonaliteten.

Uidentifiserte hackere siktet seg inn på nettsteder tilhørende både myndigheter og næringsliv, samt kritisk infrastruktur. Dette gjorde noen av tjenestene midlertidig utilgjengelige, rapporterte statlige medier.

NetBlocks, en tjeneste som overvåker internett, registrerte sporadiske forstyrrelser i nettverkstilkoblingen i og rundt Kursk. Disse er sannsynligvis knyttet til DDoS-angrep mot lokal infrastruktur. Ifølge det russiske digitaliseringsministeriet mottok Kursks onlinetjenester over 100 000 søppelforespørsler i sekundet på angrepets høydepunkt. DDoS-angrep kan involvere mye større mengder trafikk, noen ganger opp til flere millioner forespørsler per sekund.

IP-adressene som ble brukt under hendelsen, var hovedsakelig registrert i Tyskland og Storbritannia, uttalte byrået. DDoS-trafikk kan stamme fra flere kilder uten nødvendigvis å avsløre angrepets faktiske opprinnelse og lokasjon.

Les også: Russland topper global indeks for kyberkriminalitet

Angripernes mål var å forstyrre tilbudet av samfunnskritiske tjenester, sa ministeriet. Hackerne klarte imidlertid ikke å skade e-forvaltningens infrastruktur eller få tilgang til brukerdata. All informasjon er sikret, og angrepene ble raskt slått tilbake.

Det er fortsatt uklart hvilken hackergruppe som står bak angrepet. Velkjente ukrainske hacktivistgrupper og militære etterretningstjenester har ikke tatt på seg ansvaret for hendelsen.

Angrepet på Kursk markerer et av Ukrainas største angrep på den tilgrensende russiske regionen siden krigen startet for nesten tre år siden. Ukrainske tropper skal ha rykket opp til 15 kilometer inn i Kursk-regionen, hvor myndighetene har erklært unntakstilstand og beskrevet situasjonen som «svært vanskelig».

Under en orientering onsdag nektet en talsperson for Det hvite hus å kommentere om Ukraina brukte amerikansk hjelp i operasjonen i Kursk, men understreket at USA vil fortsette å sørge for at ukrainerne har det de trenger for å forsvare seg mot russisk aggresjon.

Ukrainas energiminister bekreftet at gassoverføringen via Sudzja-gasstasjonen fortsatt fungerer. Dette er det eneste inngangspunktet for russisk naturgass til Ukrainas gassoverføringssystem for videre transport til Europa. Selv om de fleste EU-land har redusert sin avhengighet av russisk gass, mottar Østerrike fortsatt mesteparten av sin gass gjennom Ukraina.

Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt