8. september, 2024

Gruvedrift og terror: Al-Qaidas gjenfødelse på afghansk jord

Share

Hemmelige gruver og skjulte allianser: Al-Qaida gjenoppbygger makt i Afghanistans fjellrike terreng.

Al-Qaida er tilbake og blomstrer i Afghanistan, ifølge en artikkel i Foreign Policy. Grupperingen, kjent for å stå bak angrepene 11. september, profitterer nå fra gull- og edelstenutvinning i områder kontrollert av Taliban. En hemmeligholdt rapport som har sirkulert blant vestlige diplomater og FN-tjenestepersoner, hevder at Al-Qaida ikke bare er tilbake til sine gamle vaner med militære treningsleirer og deltakelse i ulovlige handelsvirksomheter, men de har også en dyp integrasjon i Talibans økonomiske operasjoner.

Rapporten, utarbeidet av et privat sikkerhetsanalysefirma i London, antyder at Al-Qaida tjener titalls millioner dollar ukentlig fra gullgruver i de nordlige afghanske provinsene Badakhshan og Takhar. Disse pengene, som utgjør 25 prosent av inntektene fra gruvedriften, støtter direkte deres globale jihadistnettverk. Det fremkommer at Taliban angivelig mottar over 25 millioner dollar månedlig fra gruvene, men at disse pengene ikke vises i deres offisielle budsjett, og går direkte til Taliban-toppene og deres personlige nettverk.

Etter at Taliban gjeninntok makten i august 2021, har de angivelig integrert flere terrorgrupper som støttet dem mot den tidligere amerikansk-støttede afghanske republikken. Rapporten tegner et bilde av et samarbeid som gjør at Al-Qaida nå opererer med straffrihet, støttet av Taliban som forsyner dem med alt fra våpen til ektefeller, boliger, pass, og tilgang til et omfattende smuglingsnettverk. Dette undergraver Bidens administrasjons forsikringer om at Al-Qaida ikke har blitt gjenoppbygd i landet.

Les også: Taliban 2.0: Ny æra eller gamle løgner? 🔒

Videre peker rapporten på at Talibans og Al-Qaidas relasjon har blitt ytterligere forsterket, noe som bekrefter eksperters tvil om Talibans forsikringer om å ha kuttet båndene til Al-Qaida. Det vises til at bin Ladens visjon om et globalt kalifat med base i Afghanistan fremdeles er et styrende prinsipp for Taliban-regimet, noe som signaliserer en kontinuitet i ideologien og operasjonene fra perioden 1996-2001 til nå.

FNs sikkerhetsråd og andre internasjonale aktører står overfor et dilemma når det gjelder håndtering av den komplekse situasjonen i Afghanistan. Det er et prekært behov for å balansere humanitær bistand med risikoen for at midler blir avledet til terrorvirksomhet. Med Taliban-regimet som forsøker å etablere sin legitimitet og Al-Qaida som gjenoppliver sin infrastruktur, øker bekymringen for hvordan internasjonale midler og bistand kan bidra til å forsterke ekstremisme. Sikkerhetseksperter advarer mot anerkjennelse av Taliban-regimet, da dette kan ytterligere styrke deres og Al-Qaidas posisjon og underminere globale anti-terrorismeinnsatser.

Dynamitt ved Durand: Taliban og al-Qaida presser på Pakistans dørstokk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt