21. desember, 2024

Tre år med Taliban-styre: Multikriser, spesielt for kvinner

Share

Talibans maktovertakelse i Afghanistan har ført til en katastrofal krise for kvinners rettigheter og én av verdens verste humanitære kriser.

Den 15. august 2021 tok Taliban over makten i Afghanistan, og siden da har de skapt verdens mest alvorlige krise for kvinners rettigheter, ifølge Human Rights Watch. Landet opplever samtidig en av verdens verste humanitære kriser, der nødhjelp er kraftig underfinansiert. Mange afghanere har blitt tvunget tilbake til Afghanistan fra Pakistan, mens tusenvis venter på å emigrere til vestlige land.

Under Taliban-styret er Afghanistan det eneste landet i verden der jenter ikke får lov til å gå på skole etter sjette klasse. Taliban har også innskrenket kvinners bevegelsesfrihet, forbydd dem fra mange typer arbeid, og fjernet beskyttelsen for kvinner og jenter som opplever kjønnsbasert vold.

Kvinner har også fått begrenset tilgang til helsetjenester, blitt nektet å drive med sport, og til og med blitt utestengt fra parker. FNs spesialrapportør for Afghanistan, Richard Bennett, har beskrevet situasjonen som et «institusjonalisert system av diskriminering, segregering, mangel på respekt for menneskeverd, og utestengelse av kvinner og jenter.»

– Under Talibans undertrykkende styre, lever afghanske kvinner og jenter i sine verste mareritt, sier Fereshta Abbasi, forsker på Afghanistan i Human Rights Watch.

– Alle regjeringer bør støtte tiltak for å stille Taliban-ledelsen, og de som er ansvarlige for alvorlige forbrytelser i Afghanistan, til ansvar, legger hun til.

Siden januar 2024 har Taliban arrestert kvinner og jenter i Kabul og andre provinser for det de kaller «dårlig hijab», altså for ikke å følge den pålagte kleskoden. FN-eksperter har rapportert at noen av de arresterte har blitt holdt isolert i flere dager og utsatt for «fysisk vold, trusler og skremsler.» I tillegg til de økte restriksjonene på kvinners og jenters rettigheter, har Taliban kraftig innskrenket ytringsfriheten og mediene. De har også arrestert og torturert demonstranter, kritikere, og journalister.

Les også: Nytt FN-forsøk mislyktes: Taliban nekter kvinner utdanning og arbeid

At utviklingshjelpen har blitt kuttet, har bidratt til å forverre Afghanistans humanitære krise. Ifølge FN står mer enn halvparten av befolkningen – 23 millioner mennesker – overfor matmangel. Kvinner og jenter er blant de som er hardest rammet. FNs humanitære responsplan for 2024 er underfinansiert; i august hadde giverland kun bidratt med 12 prosent av de nødvendige midlene.

Tapet av utenlandsk bistand har også skadet Afghanistans helsevesen og forverret underernæring og sykdommer som følge av mangelfull medisinsk behandling. Talibans restriksjoner på kvinner og jenter har hindret deres tilgang til helsetjenester, og satt deres rett til helse i fare. Talibans forbud mot utdanning sikrer også at det vil bli mangel på kvinnelige helsearbeidere i fremtiden, påpeker Human Rights Watch. Giverland må finne måter å lindre den pågående humanitære krisen uten å forsterke Talibans undertrykkende politikk mot kvinner og jenter.

Siden september 2023 har over 665 000 afghanere blitt tvunget ut av Pakistan og returnert til Afghanistan som følge av pakistanske myndigheters aksjoner mot utenlandske innvandrere og flyktninger. Mange av disse har bodd i Pakistan i flere tiår. Dette har lagt ytterligere press på den allerede overbelastede humanitære situasjonen i Afghanistan.

Tusenvis av afghanere som flyktet etter Talibans maktovertakelse, lever nå i usikkerhet i Iran, Tyrkia, De forente arabiske emirater og andre land. Gjenbosettingsprosesser i land som USA, Storbritannia, Tyskland og Canada har gått tregt og har ikke klart å møte behovene til de afghanerne som er i fare, påpeker Human Rights Watch.

– Treårsdagen for Talibans maktovertakelse er en dyster påminnelse om Afghanistans menneskerettighetskrise, men den bør også være et kall til handling, sier Abbasi og konkluderer:

– Regjeringer som samarbeider med Taliban må konsekvent minne dem om at deres overgrep mot kvinner, jenter og alle afghanere bryter med Afghanistans forpliktelser under internasjonal lov. Giverland bør gi bistand som når de mest trengende og skape varige løsninger på Afghanistans humanitære krise.

Taliban 2.0: Ny æra eller gamle løgner? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt