Zimbabwe har begynt å betale erstatning til hvite tidligere landeiere, 25 år etter at Robert Mugabes regjering startet en omfattende og ofte voldelig inndrivelse av land.
Ifølge finansdepartementet har staten utbetalt 3,1 millioner dollar til en «første gruppe» med eiere av 378 gårder. Dette markerer første steg i gjennomføringen av en avtale fra 2020, hvor det ble lovet 3,5 milliarder dollar i erstatning, skriver The Guardian.
– Utbetalingene vil fortsette. Vi er svært seriøse med dette, sa finansminister Mthuli Ncube ifølge en pressemelding onsdag.
Lang vei tilbake etter kollaps
Landreformen, som startet rundt år 2000, ble fremstilt som et oppgjør med kolonitiden. Over 4 000, hovedsakelig hviteide gårder ble beslaglagt og omfordelt til svarte zimbabwere. Men ifølge en undersøkelse fra ZimOnline i 2010, tok Mugabe og hans krets selv nesten 40 prosent av det beslaglagte landarealet på 14 millioner hektar.
Resultatet ble en katastrofe for økonomien: Jordbruket, som sto for 40 prosent av landets eksport, kollapset. I 2008 nådde inflasjonen ekstreme høyder.
Zimbabwe har siden vært i gjeldsarrest hos både Verdensbanken og IMF, med statsgjeld på 21 milliarder dollar ved utgangen av 2024. Halvparten er renter og bøter for manglende betaling.
Les også: Sør-Afrikas nye jordreform vekker debatt
Skeptikere og takknemlige
Kompensasjonen er et krav fra internasjonale långivere for å starte en sanering av statsgjelden og forhandle frem et nytt IMF-program. De resterende 311 millionene til første gruppe skal utbetales i statsobligasjoner i amerikanske dollar, med løpetid på 2–10 år og 2 prosent rente – betydelig lavere enn dagens markedsrente på 3,8 prosent.
Andrew Pascoe, som ledet landbruksorganisasjonen Commercial Farmers’ Union da avtalen ble inngått, bekrefter at de første pengene ble mottatt 24. mars:
– Vi er svært takknemlige, sa han ifølge finansdepartementets uttalelse.
Men ikke alle er overbevist.
– Dette er et PR-stunt, sa økonomiprofessor Tony Hawkins.
Han viser til amerikansk lovgivning som begrenser støtte til Zimbabwe før landet har gjennomført reelle reformer.
– Vi klarer ikke betjene vår utenlandsgjeld. Vi akkumulerer fortsatt ubetalte regninger, så hvordan skal vi ha råd til nye forpliktelser? Det hele virker lite troverdig, sa Hawkins.