21. september, 2024

Zelenskyj kritiserer Brasils og Kinas fredsinitiativ som destruktivt

Share

President Volodymyr Zelenskyj omtalte et fredinitiativ fremmet av Brasil og Kina som «destruktivt» i et intervju med det brasilianske mediet Metropoles.

Brasil og Kina la frem en sekspunkts fredsplan i mai som oppfordret både Russland og Ukraina til å unngå «eskalering av fiendtligheter» og «provokasjoner.» Ukrainas president,  Volodymyr Zelenskyj, er ikke fornøyd med forslaget. Dette melder Kyiv Independent.

– Enten støtter du krigen, eller så støtter du ikke krigen. Hvis du ikke støtter den, så hjelp oss med å stoppe Russland, påpekte han og fortsatte:

– Skal vi bare gi opp vårt land, glemme at de dreper vårt folk? Hva er kompromisset i det? Derfor mener jeg det er destruktivt. Det er bare en politisk uttalelse.

Fredsplanen kom parallelt med Ukrainas fredsinnsats basert på Zelenskyjs tipunkts fredsformel, som inkluderte et globalt fredstoppmøte i Sveits i juni.

Kina deltok ikke på toppmøtet til tross for å ha blitt invitert, mens den brasilianske representanten som var til stede ikke signerte den resulterende erklæringen. Dokumentet ble hovedsakelig støttet av Ukrainas tradisjonelle vestlige partnere, noe som viser at Kyiv hadde liten suksess med å engasjere det globale sør.

– Hvordan kan dere tilby ‘her er vårt initiativ’ uten å be om noe fra oss?, spurte Zelenskyj retorisk og sa at planen manglet respekt for Ukraina og dets territorielle integritet. Presidenten la til at han tilbød å diskutere forslagene med kinesiske og brasilianske ledere.

Les også: Større en Ukraina: En global konflikt mellom demokrati og autoritarisme

– Hvorfor bestemte dere plutselig at dere skal ta Russlands side eller være et sted i midten? I midten av hva? sa Zelenskyj, og kalte den russiske presidenten Vladimir Putin for en morder og sa at han selv må ta skritt for å avslutte krigen.

Seks-punktsplanen fra Brasil og Kina oppfordrer til:

  1. Ikke-eskalering eller provokasjoner fra begge parter.
  2. En internasjonal fredskonferanse akseptert av både Russland og Ukraina, og som inkluderer «rettferdig diskusjon» av alle fredsplaner.
  3. Økning av humanitær hjelp for å «forebygge en humanitær krise i større skala,» samt bytte av krigsfanger, og ingen angrep på sivile.
  4. Alle mulige anstrengelser må gjøres for å «forebygge spredning av kjernefysiske våpen og unngå en kjernefysisk krise.»
  5. Angrep på kjernekraftverk og andre fredelige kjernefysiske anlegg «må motarbeides.»
  6. Økt internasjonalt samarbeid om flere spørsmål for å «beskytte stabiliteten i globale industrielle og forsyningskjeder.»

Moskva har tidligere sagt at de ville akseptere Brasil og Kina som meglere for mulige fredssamtaler. De to landene har nektet å offentlig ta side i krigen, men Kina er en viktig bidragsyter for våpen og andre strategiske varer til Russland, og dermed Russlands viktigste økonomiske livslinje i deres angrepskrig mot Ukraina.

Moskva har satt til betingelse at Ukraina gir opp okkuperte områder og avstår fra ytterligere landområder som vil kunne delta i forhandlinger. På sin side inkluderer Kyivs ti-punkts fredsforslag en fullstendig russisk tilbaketrekning fra hele landet.

Det har ikke vært direkte forhandlinger mellom Ukraina og Russland siden begynnelsen av 2022.

– Kina drar nytte av krigene i Midtøsten og Ukraina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt