12. juli, 2025

Ytringsfriheten i Europa under press

Share

Løse hatpragrafar og økende politiinnsats fører til sterkere sensur i flere europeiske land.  En britisk kvinne sitter snart ett år bak murene etter å ha publisert et rasende innlegg på sosiale medier. Nå reises spørsmålet om hvor langt Europa er villig til å gå i jakten på hatefulle ytringer. 

– Lucy fikk mer fengsel enn mange overgripere, sier ektemannen Ray Connolly.

Ett innlegg ble avgjørende

41 år gamle Lucy Connolly, som driver en barnehage hjemme i England, skrev i fjor sommer et utbrudd på X etter at tre unge jenter ble drept med kniv på et dansekurs, skriver Wall Street Journal.

– Massedeportasjon nå. Tenn på hotellene med svina, skrev hun, og la til at hun «følte seg fysisk syk» over det ofrene måtte gjennomgå.

Innlegget ble delt nesten tusen ganger før hun slettet det selv etter en kveldstur. I dag soner hun en dom på 31 måneder for å ha «oppfordret til rasehat». Dommen ble ikke omgjort i retten.

– Retten gikk lenger enn mot voldelige opprørere

– Lucy fikk strengere straff enn flere som faktisk deltok i voldelige opprør og satte fyr på bygninger, sier ektemannen.

Saken har blitt et symbol i den økende debatten om ytringsfrihet i Europa, der flere land tolker «hatefulle ytringer» stadig bredere. I Tyskland ble en journalist dømt til sju måneders betinget fengsel for å ha delt et bilde av innenriksministeren med skiltet «Jeg hater ytringsfrihet».

I Frankrike ble en kvinne pågrepet for å vise fingeren til president Macron. I Danmark pågår en rettssak mot to menn som brente en Koran under en festival.

Les også: Ytringsfriheten for nasjonalkonservative under angrep i Brüssel

Trump-administrasjonen reagerer

Saker som Connollys har fått USAs Trump-administrasjon til å anklage Europa for å bygge opp et «globalt sensurindustrielt kompleks».

– Det har gått for langt, mener amerikanske myndigheter, som også reagerer på kravene om at selskaper som X må fjerne visse typer innhold.

– Vi må ikke kriminalisere hver ytring

Menneskerettsaktivisten Peter Tatchell ble i fjor pågrepet i London for å holde et skilt som kritiserte både Israel og Hamas. Domstolen mente det var «religiøst og rasemessig krenkende».

I Tyskland fikk pensjonisten Stefan Niehoff bot for satiriske bilder på X. – Dette er ytringer langt under terskelen for akademisk debatt, sier hans advokat Marcus Pretzell.

Oxford-professor David Nash sier pendelen i Europa har svingt mot stadig sterkere regulering:

– Det som før var sosialt uakseptabelt, blir nå behandlet som straffbart.

Et varselsskudd til Europa 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt