4. januar, 2025

WHO ber Kina dele data om Covid-19 – fem år etter pandemiens start

Share

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer Kina til å være mer åpen om data og tilgang knyttet til Covid-19s opprinnelse. Pandemien har forandret verden og avslørt sårbarheter i global beredskap.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba mandag Kina om å dele mer informasjon og gi tilgang for å forstå hvordan Covid-19-pandemien startet, skriver Bangkok Post. Fem år etter at viruset først ble oppdaget i Wuhan, har pandemien ført til millioner av dødsfall, ødelagt økonomier og overbelastet helsevesen verden over.

– Vi fortsetter å oppfordre Kina til å dele data og gi tilgang slik at vi kan forstå opprinnelsen til Covid-19. Dette er både en moralsk og vitenskapelig nødvendighet, uttalte WHO i en pressemelding.

Mangler åpenhet

WHO understreket at uten åpenhet, deling av informasjon og samarbeid mellom land, kan ikke verden effektivt forebygge eller forberede seg på fremtidige pandemier.

I et tilbakeblikk beskrev organisasjonen hvordan deres kontor i Kina den 31. desember 2019 fanget opp meldinger om tilfeller av «viral lungebetennelse» i Wuhan.

– I tiden som fulgte, påvirket Covid-19 livene og verden vår på en grunnleggende måte. Nå er det viktig å hedre dem som har blitt berørt, inkludert de som lider av langvarig Covid, og vise takknemlighet til helsearbeidere som ofret så mye, sa WHO.

Les også: Pentagon drev hemmelig svertekampanje mot kinesisk Covid-vaksine

Uforberedt for nye pandemier

Tidligere denne måneden tok WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, opp spørsmålet om hvorvidt verden er bedre forberedt på en ny pandemi enn ved Covid-19s utbrudd.

– Svaret er både ja og nei. Hvis en ny pandemi rammer i dag, vil verden fortsatt møte mange av de samme svakhetene som ga Covid-19 fotfeste for fem år siden. Men vi har også lært viktige, om enn smertefulle, leksjoner og styrket vårt forsvar, sa Tedros på en pressekonferanse.

I 2021 besluttet WHOs medlemsland å starte arbeidet med en internasjonal avtale om pandemiforebygging og -beredskap. Selv om mange punkter er avklart, gjenstår sentrale spørsmål som deling av patogener og tilgang til vaksiner ved fremtidige utbrudd.

WHO har satt en frist for ferdigstillelse av avtalen i mai 2025.

Covid og flokkmentalitet: Hvordan frykt for meningsavvik truer demokratiet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt