Pakistan skal redusere farlig svevestøv med 35 prosent i løpet av ti år – nye tiltak settes i verk for å beskytte innbyggernes helse.
Punjab-provinsen i Pakistan får nå 300 millioner dollar i lån fra Verdensbanken for å sette i verk sitt nye renluftsprogram, skriver The Express Tribune. Målet er å få bukt med den stadig verre luftforurensningen, særlig i storbyen Lahore.
Programmet, kalt Punjab Clean Air Program (PCAP), skal redusere mengden helseskadelig svevestøv – kjent som PM2.5 – med 35 prosent over de neste ti årene.
Store helseplager
Lahore er blant verdens mest forurensede byer, og myndighetene peker på biltrafikk, industriutslipp og brenning av avlingsrester som hovedårsaker til smogen som dekker byen.
– Luftforurensningen har ført til en økning i sykdommer som rammer luftveier og hjerte-kar-systemet, heter det i uttalelsen fra Verdensbanken.
Tiltakene inkluderer mer moderne landbruk, bedre måling av luftkvaliteten og innfasing av elektriske busser.
Les også: Vietnamere kjemper mot alvorlig forurensning i byene
Satser på elektriske kjøretøy og moderne landbruk
– Programmet vil innføre 5 000 nye såkalt «super seeders» for å begrense behovet for å brenne avlinger, og 600 elektriske busser skal settes inn for å redusere utslipp fra trafikken, opplyser Verdensbanken.
Det skal også bygges nye laboratorier for å teste drivstoffkvalitet, og flere stasjoner for måling av luftkvalitet kommer på plass.
Samtidig planlegges det store kampanjer for å informere publikum om helseskadene ved luftforurensning, med særlig vekt på utsatte grupper som skolebarn og pasienter.
Grønn omstilling og nye jobber
Ifølge Verdensbanken skal tiltakene ikke bare gi renere luft, men også redusere klimagassutslipp og skape arbeidsplasser innenfor den voksende elbilsektoren.
– Programmet vil støtte bønder i overgangen til mer miljøvennlige metoder og styrke helsa til millioner av mennesker, skriver banken.
Dette markerer ifølge Verdensbanken et viktig steg for Pakistan mot en renere og mer bærekraftig framtid.
Giftig smog truer byene – Pakistan får støtte fra verdensbanken