21. januar, 2025

Våpen, politikk og makt: Russlands rolle i Myanmars konflikt

Share

Russlands strategiske beslutninger i Myanmar kan forme fremtiden for både landet og regionen, mens de fortsetter å levere våpen og politisk støtte til en regjering som kjemper mot sin egen befolkning.

Russland har økt forsyninger av våpen til Myanmar, og har overgått både Kina og India, noe som gjør landet til en viktig alliert og den eneste stormakten som anerkjenner militærjuntaen som en legitim regjering, skriver Mark van Loon i IntelliNews.

I Myanmar raser en brutal borgerkrig, nå inn i sitt fjerde år. Landets væpnede styrker, kjent som Tatmadaw, tok makten i et militærkupp i februar 2021, etter at deres støtteparti tapte valget året før. De arresterte landets sivile leder Aung San Suu Kyi og satte andre i husarrest, noe som effektivt satte en stopper for den demokratiske prosessen som hadde vært pågående siden 2008.

Den massive protesten som fulgte startet fredelig, men ble voldelig slått ned på. Opposisjonen organiserte seg senere i en parallellregjering, som senere utviklet seg til en organisasjon for væpnet motstand kjent som «Folkets forsvarsstyrke». Separate etniske armeer som kjemper for sine egne autonome stater sluttet seg til konflikten. Kampene har vært nådeløse siden.

Siden kuppet i 2021 og den russiske invasjonen av Ukraina i 2022, har forholdet mellom Moskva og Myanmars militærjunta blitt styrket. Russland var en eneste som anerkjente den nye regjeringen etter demokratiets fall, og Myanmar var den eneste nasjonen i ASEAN som støttet invasjonen av Ukraina, og erklærte den som nødvendig for Russlands suverenitet.

Les også: Indias piggtrådgjerde forandrer livet ved Myanmar-grensen

Russland har også kritisert vestlige land for å støtte «ekstremistene» i Folkets forsvarsstyrke, med mål om «å destabilisere situasjonen og fremme deres nykolonialistiske mål.» Utenriksminister Sergei Lavrov beskrev i august 2022 Myanmar som en «vennlig og langvarig partner», og Vladimir Putin møtte juntaleder Min Aung Hlaing måneden etter.

Myanmar har tradisjonelt skaffet sine våpen fra Kina, men begynte også å kjøpe fra Russland på 1990-tallet for å redusere avhengigheten av sin nabo. Salget inkluderer MiG og Sukhoi jagerfly samt missiler og tanks. Myanmars kjøp av russiske våpen har nå overgått kjøpene fra både Kina og India.

Russland har ikke bare doblet sin støtte til en side som desperat holder på makten, men planlegger også felles militærøvelser med Tatmadaw, og ser for seg å utvikle turisme og øke akademisk og kulturelt samarbeid mellom landene.

Til tross for de militære realitetene på bakken, som mange mener vil lede til juntaens undergang, kan Moskva under i en langsom prosess fortsatt dra nytte av militært samarbeid. Et annet scenario kan være at juntaen vinner krigen mot alle odds hvis koalisjonen faller fra hverandre for tidlig. Russland vil da kunne holde fast på en viktig alliert i Asia i en utfordrende tid for sin utenrikspolitikk.

Krig mot juntaen i Myanmar – Thailand vil ikke ha skyting ved grensen

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt