En fredsprisvinner ved makten, et studentparti i fremmarsj og gamle eliter i eksil – Bangladesh skriver et nytt politisk kapittel. Nå nærmer det seg et avgjørende valg.
Med sine 155 millioner innbyggere er Bangladesh verdens tredje største muslimske land. Gitt sin store befolkning og geografiske plassering helt øst på det indiske subkontinentet, er det et land som stadig blir strategisk viktigere – særlig med tanke på geopolitiske forhold og stormaktskonkurranse.
For snart ett år siden skjedde det et aldri så lite politisk jordskjelv i landet, da regjeringen til den mangeårige statsministeren Sheikh Hasina ble styrtet, noe som førte til at hun måtte flykte til India. Ikke lenge etter tok tidligere fredsprisvinner Mohammed Yunus over makten og dannet en teknokratisk regjering som har styrt landet siden. Men Yunus’ regjeringstid nærmer seg slutten, og nyvalg skal snart annonseres slik at landet kan stake ut en ny politisk vei – med folket i ryggen.
Gitt Bangladeshs store befolkning står mye på spill for mange aktører når det gjelder den politiske fremtiden til landet. Det står nå ved en korsvei – ikke bare med tanke på innenrikspolitikk, men også utenrikspolitiske forhold. Når det gjelder førstnevnte, kan det nevnes en vanskelig økonomisk situasjon, vedvarende politisk ustabilitet samt utfordringer knyttet til økt religiøs nasjonalisme. Når det gjelder sistnevnte, blir det stadig vanskeligere for landet å navigere i en stadig mer komplisert global geopolitisk og geoøkonomisk situasjon preget av økt politisk realisme og stormaktskonkurranse.
For å gi oss et innblikk i et viktig land som i stor grad blir totalt ignorert i norsk media, har Geopolitika tatt kontakt med A.S.M. Tarek Hassan Semul, forsker ved Bangladesh Institute of International and Strategic Studies (BIISS). Han har over 14 års erfaring med forskning og politisk analyse innen utenrikspolitikk, internasjonal sikkerhet og strategiske studier. Han har arbeidet omfattende med maktasymmetri mellom stormakter og småstater i Sør- og Sørøst-Asia.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet