En 130 år gammel grense, kjent som Durand-linjen, som deler Pakistan og Afghanistan i to gjennom de pashtunske områdene, er under økt press.
Den 20. februar inngikk to av Pakistans ledende politiske partier – Pakistan Peoples Party (PPP) og Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) – en formell avtale om å danne en koalisjonsregjering under ledelsen til tidligere statsminister Shehbaz Sharif. Det er positivt for Pakistan at det nå har en fungerende regjering for å ta tak i landets mange problemer, men den vil ha mer enn nok å stri med gitt Pakistans mange politiske og økonomiske utfordringer.
Spesielt prekært er den raskt forverrende sikkerhetssituasjonen i de nordvestlige grensetraktene mot Afghanistan, tidligere kjent som de føderalt administrerte stammeområdene (FATA), men som i 2018 ble innlemmet i landets vestlige provins, Khyber Pakhtunkhwa (KP).
Disse områdene har vært ustabile lenge med et langvarig islamistopprør, men siden Talibans overtakelse av Afghanistan, har dette opprøret vokst i omfang. Det er mye som tyder på at den afghanske islamistgruppen trekker i trådene og har ambisiøse planer for sitt «islamske emirat» i Pakistan.
Så hva er statusen? Geopolitika har undersøkt.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet