USAs forsvarsminister Pete Hegseth understreker at europeiske allierte må trappe opp bidragene til Ukraina, mens USA retter oppmerksomheten mot Kina.
USAs nye forsvarsminister Pete Hegseth gjorde det klart for europeiske allierte onsdag at Trump-administrasjonen forventer at de tar hovedansvaret for å forsyne Ukraina med både våpen og annet militært utstyr fremover, melder Defensescoop.
Under et møte i Ukraine Defense Contact Group i Brussel la Hegseth frem sin visjon om en «arbeidsdeling» for sikkerheten i Europa.
– Europa må stå for hovedandelen av fremtidig våpen- og utstyrshjelp til Ukraina. Medlemslandene i denne kontaktgruppen må svare på utfordringen.
– Dette innebærer å donere mer ammunisjon og utstyr, utnytte sine fortrinn, utvide forsvarsindustrien og, viktigst av alt, være ærlige med sine innbyggere om trusselen som Europa står overfor, understreket Hegseth.
Vil ha økt europeisk forsvarssatsing
Han gjentok president Donald Trumps krav om at NATO-land må bruke minst 5 prosent av sitt BNP på forsvar. Han pekte også på at flere europeiske land allerede leder «kapabilitetskoalisjoner» for å styrke Ukrainas forsvarsevne.
Disse gruppene arbeider med å styrke Kyiv innenfor åtte teknologiske områder, blant annet droner, luft- og missilforsvar, informasjonsteknologi, luftforsvar, maritim sikkerhet, artilleri, panserstyrker og minerydding.
– Disse koalisjonene gjør en viktig jobb med å samordne Europas bidrag til Ukraina på tvers av sentrale kapasitetsområder. Men dette er bare første steg.
– Mer må gjøres. Vi ber alle land følge opp sine forpliktelser og utfordrer dem til å doble innsatsen – ikke bare for Ukrainas umiddelbare sikkerhetsbehov, men også for Europas langsiktige forsvar og avskrekking, sa Hegseth.
USA vil ikke sende soldater til Ukraina
Hegseth understreket at Trump-administrasjonen ønsker en rask avslutning på krigen og en sikring av Ukrainas suverenitet, men at USA ikke vil sende soldater som en del av en fredsbevarende styrke eller som sikkerhetsgarantier i en fremtidig avtale mellom Ukraina og Russland.
Les også: Trumps “norske” forsvarsminister: – Hvorfor er islamistiske Tyrkia medlem av NATO?
Samtidig avfeide han NATO-medlemskap for Ukraina og en tilbakevending til landets grenser fra før 2014 som «urealistiske» mål i en forhandlet fredsløsning.
– Den transatlantiske alliansen har bestått i flere tiår, og vi forventer at den vil vare i generasjoner fremover.
– Men dette krever at europeiske allierte tar større ansvar for sin egen sikkerhet. USA forblir forpliktet til NATO og forsvarssamarbeidet med Europa – punktum – men vi vil ikke lenger akseptere et skjevt forhold som skaper avhengighet.
– I stedet skal vårt partnerskap prioritere å styrke Europas evne til å ivareta sin egen sikkerhet, påpekte han.
Økt fokus på Kina
Den amerikanske forsvarsministeren gjorde det også klart at USA vil rette mer av sin oppmerksomhet mot andre sikkerhetsutfordringer, særlig i Stillehavsregionen.
– USA står overfor alvorlige trusler mot vårt eget land. Vi må, og vi gjør det, prioritere sikkerheten ved våre egne grenser.
– Vi står også overfor en jevnbyrdig rival i det kinesiske kommunistregimet, som har både kapasitet og vilje til å true vår sikkerhet og våre nasjonale interesser i Indo-Stillehavsregionen, uttrykte Hegseth.
Han la til at USA vil prioritere å avskrekke en konflikt med Kina og gjøre nødvendige tilpasninger i ressursbruken for å sikre at denne strategien lykkes.
– Når USA omprioriterer sin innsats, må europeiske allierte ta ledelsen i sin egen region. Sammen kan vi etablere en arbeidsdeling som maksimerer våre styrker både i Europa og Stillehavet, avsluttet han.