16. april, 2025

USAID: EU kutter selv i bistanden

Share

Mens USA fryser store deler av sin bistand, varsler europeiske organisasjoner og politikere om et voksende tomrom – også EU-land kutter kraftig i egne budsjetter.

Store kutt i USAs bistandsorganisasjon USAID har skapt overskrifter, men europeiske organisasjoner advarer om at nedskjæringer i EU-landenes bistandsbudsjetter også gjør situasjonen alvorlig. Det er et tomrom i støtten til verdens mest sårbare, og lite tyder på at EU vil klare å dekke inn tapet, melder The Guardian. 

– Kuttene i USAID får svært dramatiske konsekvenser globalt, men det er også svært beklagelig at EU-landene selv kutter i sine budsjetter. Det er feil vei å gå, sier Isabella Lövin, visenestleder i EU-parlamentets utviklingskomité og tidligere svensk bistandsminister.

Hun mener det er umulig for EU å kompensere for USAID-kuttene.
– Skal vi sikre global stabilitet, må EU og medlemslandene investere i demokrati, fattigdomsbekjempelse og støtte til utsatte samfunn. Det forhindrer både krig og migrasjonskriser, sier hun.

Dramatiske budsjettkutt i flere EU-land
Tyskland, som er EUs største giver, kuttet bistanden med 1,6 milliarder euro i 2023 og ytterligere én milliard i 2024. Den nye regjeringen til Friedrich Merz har heller ikke lovet å opprettholde FN-målet om 0,7 prosent av BNI til bistand.

Også Frankrike, Italia og Spania har redusert bistanden sammenlignet med året før, ifølge paraplyorganisasjonen Concord. Utenfor EU er utviklingen enda tydeligere: Storbritannia er på vei mot sitt laveste bistandsnivå noensinne – anslått til 0,23 prosent av nasjonalinntekten i 2027.

– Sikkerhet handler ikke bare om våpen og soldater. Det handler også om å investere i folk. Hvis man kutter støtten til sårbare befolkninger, vil vi se mer konflikt, mer flukt og mer uro, sier Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flyktninghjelp (DRC).

Les også: Bistandskandale: Grete Faremo tapte en halv milliard – UD lukket øynene

Mister støtten fra USA over natten
USAID har stått for en femtedel av DRCs finansiering og støttet 24 av deres 40 bistandsprogrammer, inkludert arbeid mot underernæring i Kamerun og minerydding i Colombia. Etter Trumps beslutning om en umiddelbar 90 dagers frysing av all utenlandshjelp, måtte organisasjonen si opp 1.400 ansatte.

– Det er helt uten sidestykke i vår 70 år lange historie. Kuttene kom over natten, og det betyr for eksempel at fordrevne i Afghanistan ikke lenger har tilgang til rent vann eller toalettfasiliteter, sier Slente.

Hun frykter at bistandsarbeid nå blir snevret inn til kun akutt nødhjelp, mens langsiktig utvikling forsvinner.
– Det er fare for at alle bare fokuserer på å redde liv, gang på gang, i stedet for å bygge opp folks evne til å forsørge seg selv, sier hun.

Kritisk til EUs nye strategi
Isabella Lövin mener EU har beveget seg bort fra sitt opprinnelige bistandsoppdrag, og i stedet prioritert tilgang til råvarer, energi og å holde migranter ute. Dette skjer gjennom prosjektet «Global Gateway», som er EUs svar på Kinas «belte og vei»-initiativ.

– Noen av prosjektene kan være gode, men man kan ikke gjennomføre dem i konfliktområder eller de mest sårbare landene. Der finnes ikke den tryggheten som trengs for investeringer, sier hun.

Lövin etterlyser en retur til grunnverdiene.
– EU må igjen satse langsiktig på fattigdomsreduksjon, likestilling, demokrati og seksuell helse. Dette er områder Trump-administrasjonen ideologisk motarbeider, sier hun.
– USA skaper nå den perfekte storm med brutale kutt i bistanden og absurde tollsatser for verdens fattigste land.

Idealisme eller realpolitikk? Terje Tvedt om bistandens tvetydelige rolle i global geopolitikk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt