Den amerikanske regjeringen vurderer å bruke dødelig makt mot kartellmål i Mexico uten forhåndsgodkjenning, noe som vekker sterke reaksjoner fra landets president.
Ifølge Reuters og NBC News vurderer høytstående amerikanske embetsfolk, inkludert i forsvarsdepartementet og etterretningstjenesten CIA, å gjennomføre angrep på meksikanske karteller. Dette skjer som en respons på den økende volden og fentanylkrisen som har rammet USA, skriver bne IntelliNews.
– Det meksikanske folket vil under ingen omstendigheter akseptere intervensjon, innblanding eller noen annen handling fra utlandet, sa Mexicos president Claudia Sheinbaum under en pressekonferanse.
– Det ville ikke løst noe. Løsningen er å gå etter årsakene, gjøre arrestasjoner og styrke etterforskning, samarbeid og nulltoleranse, la hun til.
USA vurderer ensidige tiltak
CIA har ifølge CNN startet interne vurderinger av hvorvidt hemmelige operasjoner, inkludert bruk av dødelig makt, er juridisk og strategisk forsvarlig. Det vurderes både hvilke mål som skal rammes og risikoen for utilsiktede konsekvenser.
Les også: Mexicos nye president satser på sivil spesialstyrke mot kartellene
En tidligere CIA-ansatt sier at byrået ville «sikre seg to eller tre ganger» før et slikt angrep blir iverksatt. Flere eksperter på folkerett advarer imidlertid mot at ensidige angrep vil bryte med både Mexicos suverenitet og internasjonale avtaler.
USA har lenge vurdert å klassifisere kartellene som terrororganisasjoner. Det vil i så fall kunne rettferdiggjøre hardere militære tiltak, men kritikere peker på at tidligere samarbeidsstrategier, som «kingpin»-modellen under president Calderón, førte til mer vold og oppsplitting blant kartellene – og ikke nødvendigvis mindre kriminalitet.
Diplomatisk krise i emning
Amerikanske overvåkingsfly samler allerede etterretning på meksikansk jord, men inntil nå har dette skjedd i samarbeid med meksikanske myndigheter. Det som nå skaper splid, er signalene om at USA kan handle uten samtykke.
– Et slikt angrep vil være et brudd på internasjonal lov og kan ses som en krigshandling, advarte Mexicos tidligere ambassadør til USA, Arturo Sarukhán.
En eventuell militæroperasjon uten meksikansk godkjenning kan dermed ikke bare føre til en diplomatisk krise, men også true det tette sikkerhetssamarbeidet mellom nabolandene.
USA setter inn radarer for å stanse kartellenes dronebruk ved Mexico-grensa