USA erkjenner tabben, men nekter å rette den opp – hevder mannen er MS-13-leder uten dom.
En salvadoransk mann ble sendt ut av USA og plassert i et høysikkerhetsfengsel i El Salvador, til tross for et rettslig forbud mot utvisning. Nå sier USAs myndigheter at det ikke er mulig å hente ham tilbake, skriver The Wall Street Journal.
Kilmar Abrego Garcia bodde i Maryland med sin amerikanske kone og barn da han ble arrestert og utvist til det beryktede Cecot-fengselet – verdens største fengsel, kjent for sine brutale forhold og massefengslinger.
– Det var en feil, men utvisningen ble gjort i god tro, sa Robert Cerna i immigrasjonsmyndigheten ICE i en erklæring til retten.
Ignorerte rettsordre
I 2019 besluttet en amerikansk dommer at Abrego Garcia ikke kunne utvises, fordi han risikerte å bli torturert eller drept i hjemlandet. Likevel ble han, ifølge ICE, plassert i et deportasjonsområde og ført opp på listen over personer som skulle sendes til El Salvador.
– Dette var en grov glipp, sa Abrego Garcias advokat Simon Sandoval-Moshenberg.
– I beste fall var det uforsiktig. I verste fall var det bevisst.
Han har nå bedt en føderal domstol i Maryland om å pålegge amerikanske myndigheter å be El Salvador sende mannen tilbake.
Les også: Slår alarm om masseinnvandring: En sikkerhetsrisiko 🔒
Beskyldninger uten rettssak
Abrego Garcia har aldri blitt dømt eller tiltalt for noen forbrytelse i USA. Likevel hevder Det hvite hus at han er leder i gjengen MS-13 og involvert i menneskehandel.
– Dersom de mener han er kriminell, burde de ført saken for en immigrasjonsdomstol – ikke bare plukket ham opp og sendt ham avgårde, sa Sandoval-Moshenberg.
– Det er derfor vi har rettssystemer.
Brukt gammel krigslov
Trump-administrasjonen har brukt den gamle «Alien Enemies Act» fra 1700-tallet til å utvise folk uten høring, under påstand om at USA er i krig med deres hjemland. I mars ble 137 venezuelanere sendt til Cecot-fengselet på dette grunnlaget. Praksisen er nå stanset midlertidig på grunn av en rettssak.
Politisk oppmerksomhet
Senator Cory Booker (Demokratene, New Jersey) tok opp saken i Senatet tirsdag.
– Han har ingen kriminell historikk i USA. Likevel ble han sendt tilbake til landet han flyktet fra, sa Booker.
Det er fortsatt uklart om El Salvador vil samarbeide med USA om en eventuell retur.