Trump-administrasjonen skaper splid med allierte om å holde Moskva ansvarlig for krigen.
USA motsetter seg å omtale Russland som angriperen i en felles G7-erklæring på årsdagen for den fullskala invasjonen av Ukraina, ifølge fem vestlige tjenestemenn. Dette kan true en tradisjonell visning av enhet blant verdens ledende økonomier, rapporterer Financial Times.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs deltakelse i et virtuelt G7-toppmøte mandag er heller ikke endelig avklart, opplyser tjenestemennene.
Motstand mot å kalle Russland aggressor
Splittelsen kommer etter at USAs president Donald Trump i stor grad har lagt skylden på Ukraina for krigen, kalt Zelenskyj en “diktator uten valg” og antydet at Russland burde gjenopptas som medlem av G7.
Amerikanske utsendinger har motsatt seg bruken av uttrykket “russisk aggresjon” og lignende formuleringer, som har vært brukt i G7-erklæringer siden 2022. En vestlig tjenestemann understreker viktigheten av å skille mellom de to partene:
Les også: Tidligere Trump-presidentrådgiver: – USA vil ikke snu ryggen til Ukraina 🔒
– Vi er klare på at det må gjøres en tydelig forskjell mellom Russland og Ukraina. De er ikke det samme, sa en tjenestemann til FT.
En annen tjenestemann bekrefter at USA blokkerer denne språkbruken, men legger til:
– Vi jobber fortsatt med saken og håper på en enighet.
USAs ambassade i Kyiv har avslått å kommentere saken.
Skifte i USAs språkbruk
I fjor ble uttrykket “russisk aggresjon” nevnt fem ganger i G7-erklæringen, der lederne oppfordret Moskva til å “umiddelbart stanse sin angrepskrig” og trekke seg fullstendig ut av Ukrainas internasjonalt anerkjente territorium.
To kilder opplyser til FT at Trump-administrasjonens motstand mot slike formuleringer reflekterer en bredere endring i USAs politikk. I nyere uttalelser har amerikanske myndigheter begynt å omtale krigen som “Ukraina-konflikten”.
Dette ble tydelig i en uttalelse fra USAs utenriksminister Marco Rubio etter hans møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Riyadh, der begrepet “konflikten i Ukraina” ble brukt to ganger. Dette er en klar endring fra Biden-administrasjonens retorikk, som ofte brukte uttrykket “russisk aggresjon” for å beskrive krigen.
Putins positive reaksjon
Spliden i G7 kommer etter en uke der Trump har rost Vladimir Putin og vist åpenhet for flere av Kremls krav knyttet til krigen i Ukraina. USA har sendt høytstående tjenestemenn til Riyadh for samtaler med russiske ledere.
Trump har også feilaktig hevdet at Zelenskyjs oppslutning i Ukraina kun er på fire prosent. En fersk måling fra Kyiv International Institute of Sociology viser imidlertid at han har 57 prosent oppslutning, opp fra 52 prosent i desember.
Putin har uttrykt seg positivt om Trumps tilnærming.
– De amerikanske forhandlerne var helt annerledes – de var åpne for en forhandlingsprosess uten forutinntatte holdninger om fortiden. De ønsker å samarbeide, sa Putin etter møtet i Riyadh.
Fredsavtale eller diplomatisk spill? Russlands agenda i Riyadh overrasker 🔒