Ble brukt til å frakte gull, sølv og asiatiske varer mellom havene – og regnes som forløperen til Panamakanalen
Panamas historiske handelsrute, brukt av spanjolene i århundrer til å frakte rikdommer over land mellom Stillehavet og Atlanterhavet, er nå offisielt innlemmet på UNESCOs verdensarvliste. Det kunngjorde FN-organisasjonen lørdag, ifølge The Tico Times.
Ruten, kjent som den koloniale transistmiske ruten, ble brukt fra 1500-tallet til 1800-tallet til å transportere edelmetaller fra Sør-Amerika og luksusvarer fra Asia videre til Europa. Varene ble fraktet på muldyr og båter tvers over Panamas smale landbro.
Et vitnesbyrd om global handel
– Dette er mye mer enn et nettverk av gamle veier. Det er et levende vitnesbyrd om Panamas strategiske rolle i verdenshandelen gjennom historien, sa Panamas kulturminister Maruja Herrera etter UNESCOs avgjørelse.
Spanske skip fraktet gull og sølv fra dagens Peru og Bolivia til Panama, mens krydder, porselen og tekstiler kom fra Filippinene. For å beskytte rikdommene mot pirater bygget spanjolene en rekke befestninger.
Historiker Celestino Araúz kaller ruten «ekstremt viktig» for sin tid:
– Den spanske kronen kunne levere europeiske varer til sine kolonier og samtidig skaffe amerikanske produkter til Spania og resten av Europa, sa han.
Les også: Norsk bunad havner på UNESCOs Verdensarvsliste
60 prosent av sølvet gikk gjennom Panama
Handelsruten omfatter ruiner av den første hovedstaden på Stillehavssiden og gamlebyen i dagens Panama by. På karibisk side er festningsverkene i Portobelo og San Lorenzo inkludert.
Varene ble fraktet på muldyr langs de historiske veiene Camino de Cruces og Camino Real. Ifølge UNESCO gikk «60 prosent av Sør-Amerikas sølvproduksjon via Panama til Portobelo og videre til Spania».
Ruten muliggjorde også transport av mennesker og varer «fra hav til hav» over det smaleste punktet på det amerikanske kontinentet. UNESCO trekker frem at dette handelsnettverket bandt sammen hele 23 nåværende nasjoner.
Forløper til Panamakanalen
Ruten tiltrakk seg også pirater som Francis Drake og Henry Morgan, som plyndret og ødela byer langs kysten. Allerede i 1532 ga den spanske kongen ordre om å vurdere muligheten for en kanal gjennom Panama.
– Dette nettverket var en transistmisk rute, slik kanalen skulle bli senere, sa Araúz.
Han påpekte også at ruten ikke bare ble brukt til handel, men også til menneskehandel og import av asiatiske varer via Filippinene og Kina. Panamakanalen åpnet i 1914, nesten 400 år etter de første planene ble lagt.