Tysklands trepartiregjering kollapset onsdag kveld etter at kansler Olaf Scholz kunngjorde at han vil avsette finansminister Christian Lindner.
Tysklands kansler Olaf Scholz varsler mistillitsvotum 15. januar etter å ha sparket finansministeren. Dette markerer dermed slutten for koalisjonen og setter scenen for et mulig nyvalg i løpet av de kommende månedene, skriver Politico.
Scholz’ beslutning om å sparke Lindner førte til at Lindners liberale parti, FDP, ble kastet ut av koalisjonen, og Scholz annonserte at det vil bli holdt en mistillitsavstemning 15. januar. Skulle han tape denne avstemningen, vil det trolig bli utlyst nyvalg innen mars.
– Kjære medborgere, jeg skulle gjerne ha spart dere for denne vanskelige beslutningen, spesielt i en tid som denne, sa Scholz i en uttalelse fra kanslerkontoret.
Stridighetene innad i koalisjonen har lenge vært merkbare. Lindner og FDP har insistert på strenge budsjettregler og skattelettelser, mens deres venstreorienterte koalisjonspartnere har ønsket å opprettholde sosiale ytelser og støtte opp om tysk industri gjennom økonomiske stimulanser.
– Altfor ofte har Lindner blokkert lovforslag på en upassende måte. For ofte har han drevet smålig partipolitisk spill, og altfor ofte har han brutt min tillit, sa Scholz.
Budsjettstrid og krav om reformer
Scholz opplyste at han hadde bedt Lindner om å lempe på budsjettreglene for å kunne gi mer støtte til Ukraina, men Lindner avviste dette og hevdet at det ville ha «brutt med eden min». Lindner kritiserte også Scholz for å ha undervurdert de økonomiske utfordringene som landet står overfor.
Les også: Tyskland kutter støtten til Ukraina i 2025 budsjettet
– Olaf Scholz har lenge unnlatt å innse behovet for en ny økonomisk oppvåkning i vårt land. Han har lenge bagatellisert borgernes økonomiske bekymringe, uttalte Lindner.
Striden om 2025-budsjettet, med et gap på minst 2,4 milliarder euro, ble avgjørende.
I tillegg utfordret Lindner koalisjonens mål med krav om skattelettelser og reduksjon av klimaambisjoner for å stimulere økonomisk vekst.
Dette skapte en uoverstigelig kløft mellom FDP og de andre partiene.
Frykt for Trump-forbindelser og økonomiske konsekvenser
Regjeringskrisen i Tyskland skjedde få timer etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA, et resultat som har skapt uro blant tyske ledere. Mange frykter at Trump vil innføre nye tollsatser som kan ramme tysk industri hardt.
Ifølge en analyse fra det tyske økonomiske instituttet IW kan en ny handelskrig med USA koste Tyskland hele 180 milliarder euro over Trumps fireårsperiode.
Miljøminister Robert Habeck uttrykte sorg over koalisjonens sammenbrudd og fremhevet behovet for stabilitet.
– Denne kvelden føles feil. Rett og slett tragisk på en dag som denne, når Tyskland må vise samhold og handlekraft i Europa, sa Habeck.
Bejings splitt-og-hersk-taktikker i Europa: Tyskland det svake ledd