En tysk IT-bedrift investerer 350 millioner pund i det britiske forsvars-departementet for å utvikle kunstig intelligens (KI) til militært bruk.
Investeringen fra det tyske selskapet Helsing markerer et viktig skritt i samarbeidet mellom Storbritannia og Tyskland innen forsvarssektoren. Dette meldte Hartpunkt.
Ifølge selskapet vil midlene på 350 millioner pund brukes til å utvikle kunstig intelligens (KI) med militært formål, og de forventer at dette vil bidra til å styrke de væpnede styrkene i begge land.
Investering etter forsvarsavtale
Investeringen i utviklingen av britisk militær KI kommer etter undertegningen av Trinity House-avtalen, som utvider forsvars- og våpensamarbeidet mellom Storbritannia og Tyskland.
Midlene blir gitt av det tyske selskapet Helsing, som også har en avdeling i Storbritannia, Helsing UK, som utvikler programvare for kunstig intelligens.
Denne private finansieringen skal gi det britiske forsvarsdepartementet et mer stabilt grunnlag for videreutvikling av militær KI, noe som ifølge Helsing-sjefen nå har nådd et nytt nivå.
– Midlene vil bli brukt til å utvide programvare- og maskinvareinfrastrukturen, slik at de britiske og tyske væpnede styrkene raskt kan rustes opp og være klare for ytterligere utvikling, uttaler selskapet.
Les også: Tyskland tar ledelsen i Østersjøen: Åpner ny maritim NATO base i Rostock
Økonomisk vekst og samarbeid
Storbritannias forsvarsminister John Healey ønsket investeringen velkommen.
– Dette viser hvordan vår historiske anglo-tyske forsvarsavtale kan bidra til å utvikle forsvarsindustrien vår, skape arbeidsplasser med høy kompetanse og styrke den økonomiske veksten, sier John Healey, Storbritannias forsvarsminister.
Investeringen skal også sikre utviklingen av programvare som kan benyttes av de ukrainske forsvarsstyrkene for bedre troppestyring, tidlig varsling, med mer.
– Jeg kjenner til Helsing sitt arbeid fra mine besøk i Ukraina, og jeg er svært fornøyd med at de investerer i den nyeste teknologien for å modernisere væpnede styrker i våre to land, sier Boris Pistorius, Tysklands forsvarsminister.
Utvikling av droneteknologi
Den nylig signerte Trinity House-avtalen innebærer også at Storbritannia og Tyskland planlegger å samarbeide om utviklingen av avanserte ubemannede luftsystemer (UAV-er).
Avtalen har som mål å sikre interoperabilitet mellom fremtidige luftstridssystemer og styrke det militære samarbeidet mellom de to landene.
NUPI-forsker: – Kun Frankrike og Storbritannia kan lede Europa til strategisk autonomi 🔒