Tyrkias marine planlegger en stor investering på 350 millioner euro (ca. 4 milliarder NOK) i infrastruktur ved Aksaz marinebase for å tilrettelegge for amfibieskipet TCG Anadolu og andre marinefartøyer.
I januarnummeret av Tyrkias marineblad ble det opplyst at prosjektet omfatter bygging av nye kaianlegg for å romme store marineenheter, skriver Naval News.
Prosjektet, som omtales som det største og viktigste tiltaket under ledelse av ingeniøravdelingen i Tyrkias marinens logistikkdirektorat, forventes å bli utlyst på anbud i 2025.
– Det viktigste prosjektet vi arbeider med nå, er bygging av kaier, brygger og kystfasiliteter for TCG Anadolu, AIP-ubåter og andre marineenheter i Aksaz. Prosjektstudiene er fullført, og alternative finansieringsløsninger er på plass. Vi forventer at anbudet vil bli utlyst av Forsvarsdepartementet i 2025, sa viseadmiral Tayfun Öznel, sjef for ingeniøravdelingen.
Les også: Fransk marine bestiller undervannsdroner for dyphavsovervåking
Öznel påpekte at den tyrkiske marinen bruker både nasjonale og NATO-ressurser til finansiering. For øyeblikket forvalter marinen prosjekter til en verdi av rundt 360 millioner euro (ca. 4,1 milliarder NOK) under flåtekapasitetsprogrammet.
Utvikling av USV-infrastruktur
Marinen arbeider også med infrastrukturstudier for ubemannede overflatefartøyer (USV) og vurderer behovene for en ny kommandoenhet i Didim, som vil fungere som logistikksentral for disse fartøyene.
– Det pågår vurderinger av infrastrukturbehov i strategiske områder som Aksaz, Foça, Çanakkale, Gölcük, Mersin og Karadeniz Ereğli, sa Öznel.
Denne satsingen vil styrke marinens operative beredskap og evne til rask respons ved krisesituasjoner. De avanserte USV-ene MARLIN og ULAQ er allerede en del av flåten og har demonstrert sine kapasiteter i flere øvelser.
Tyrkias forsvarsindustri arbeider aktivt med utviklingen av disse ubemannede fartøyene, og marinen planlegger logistiske løsninger for deres operative bruk i fremtidige maritime operasjoner.