25. desember, 2024

Tsjekkias president åpner for Ukraina i NATO tross russisk okkupasjon

Share

Til tross for den pågående krigen med Russland, mener Tsjekkias president at Ukraina kan tas opp i NATO uten full kontroll over sine egne grenser.

Tsjekkias president, Petr Pavel, mener at Ukraina kan bli medlem av NATO selv om deler av landet er okkupert av Russland. I et intervju med Novinky og Právo trekker Pavel paralleller til Tyskland, som ble medlem av NATO i 1955, mens Øst-Tyskland fortsatt var under sovjetisk kontroll, skriver IntelliNews.

Pavel understreker at full kontroll over hele territoriet ikke er en nødvendighet for medlemskap.

– Hvis det oppstår en demarkasjonslinje eller en administrativ grense, kan vi anse denne som midlertidig og akseptere Ukraina i NATO innenfor de grensene de kontrollerer på det tidspunktet, forklarer han.

Les også: Biden lover kraftfullt forsvar av Ukraina på NATO-toppmøte

Videre fremhever Pavel at det finnes både tekniske og juridiske løsninger som gjør det mulig å la Ukraina bli medlem uten å trekke NATO inn i en direkte konflikt med Russland. Men, han legger til at dette bare kan skje etter at forhandlinger mellom Kyiv og Moskva har startet.

Pavel forventer at Ukraina vil forhandle om fred med Russland i løpet av de neste årene, med USA, Kina og EU som meklere. Selv om det kan bety at deler av Ukraina forblir under russisk kontroll, mener Pavel at Vesten bør anse disse områdene som «midlertidig okkupert.»

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har gjentatte ganger oppfordret alliansen til å gi Ukraina en invitasjon om NATO-medlemskap, men innrømmer at dette trolig ikke vil skje før krigen er over. Til tross for hans sterke oppfordringer på forrige års NATO-toppmøte, har alliansen vært nølende med å gi et klart svar.

Ukraina i NATO: En løsning for å dempe russisk aggresjon?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt