Til tross for økende frykt for resesjon og høyere priser, viser amerikansk økonomi overraskende styrke med stabile jobbtall og fortsatt forbruk
USAs økonomi viser seg sterkere enn mange hadde trodd, til tross for omfattende handelsturbulens og uforutsigbare politiske tiltak fra president Trump, melder Wall Street Journal.
Antall jobber i april var høyere enn ventet, og arbeidsledigheten holdt seg lav. Samtidig har børsene hentet seg kraftig inn etter svakheten tidligere i vår. Økonomien krympet riktignok med 0,3 prosent i første kvartal, men dette skyldtes i stor grad at mange importerte varer i forkant av nye tollsatser.
– Mot alle odds har det amerikanske arbeidsmarkedet holdt seg sterkt i april, til tross for økt usikkerhet og uro knyttet til tollene, sier økonom Cory Stahle i Indeed Hiring Lab.
Økende uro blant bedrifter og forbrukere
Likevel er det tegn på at usikkerheten brer seg. Store bedrifter som General Motors og Apple advarer om tap på grunn av tollene. GM anslår at opptil en fjerdedel av overskuddet kan forsvinne, og Apple sier de får en ekstraregning på 900 millioner dollar i inneværende kvartal.
– Lav- og mellominntektsfamilier føler på presset fra prisvekst og usikkerhet om økonomien, sier McDonald’s-sjef Christopher Kempczinski etter at selskapet rapporterte svikt i salget på 3,6 prosent.
Samtidig viser målinger fra universitetet i Michigan at 65 prosent av amerikanerne forventer økende arbeidsledighet det neste året.
Les også: Trumps økonomiske sjokkterapi: Bevisst reset av statsgjeld? 🔒
Tollene rammer både eksport og investeringer
Tollpolitikken påvirker ikke bare importen. Bærdyrker Gary Wishnatzki i Florida sier at kanadiske butikker har sluttet å kjøpe fra ham i protest mot Trumps retorikk, noe som tvinger ham til å finne nye kjøpere i USA.
– Canada stod tidligere for rundt 10 prosent av salget vårt, forteller han.
Hos Logan Clutch Corporation i Cleveland har utfordringer med å finne arbeidskraft ført til at bedriften har satset på automatisering, noe som nå gir gevinst.
– Vår største utfordring fremover blir ikke tollene, men presset på den amerikanske forsyningskjeden dersom flere selskaper flytter produksjonen hjem, sier direktør Andrew Logan.
Resesjonsfrykt sprer seg
Økonomer justerer nå sine anslag. I april mente 45 prosent av de spurte i Wall Street Journal at det ville komme en resesjon innen ett år – opp fra 22 prosent i januar.
– Hadde det ikke vært for bomskuddene i 2022 og 2023, ville mange nå ha sagt at vi definitivt er på vei inn i en resesjon, sier JPMorgan-økonom Mike Feroli.
Gregory Daco i EY-Parthenon har imidlertid nedjustert sitt resesjonsanslag fra 60 til 45 prosent, i håp om at Trump vil lette på tollpresset.
– Mye av det økonomiske drivstoffet etter pandemien er brukt opp. Nå er økonomien mer sårbar for sjokk, sier han.