Trusler om amerikansk overtakelse gjør at grønlendere søker tettere samarbeid med København.
Grønlands forhold til Danmark har lenge vært preget av en tung kolonihistorie. Nå fører Donald Trumps aggressive retorikk til at mange grønlendere ser på Danmark som sin viktigste allierte – på tross av gamle sår, melder Wall Street Journal.
– Vi frykter en invasjon
Da Danmarks konge Frederik X besøkte Nuuk i april, ble han møtt som en helt. Hundrevis av mennesker samlet seg i snøfylte gater for å hilse kongen, som bar både grønlandske og danske flagg på jakken.
– I motsetning til Trump, viser kongen oss respekt, sa 63 år gamle Kaj Sandgreen før han håndhilste på kongen.
– Det er godt han kommer hit og viser at han bryr seg, i en tid hvor vi frykter en invasjon fra USA, la han til.
President Trump har lenge uttrykt ønske om å gjøre krav på Grønland. I mars hevdet visepresident JD Vance under et besøk på en amerikansk militærbase i Nord-Grønland at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å ivareta øya.
– Vi vet at dette aldri har handlet om folkene her. Det handler om land, olje og mineraler. Trump ser på oss som eiendom, sa Pipaluk Lynge, leder for Grønlands utenrikskomité, og presiserte:
– Forholdet til Danmark er komplisert, men vi klarer oss ikke uten dem nå.
Les også: Trumps arktiske spill: Island kjenner trykket fra Grønland 🔒
Minner om en mørk fortid
Grønland har hatt selvstyre siden 1979 og fikk utvidet selvstyre i 2009. Men mange husker fortsatt hvordan danske myndigheter på 60- og 70-tallet forsøkte å kontrollere fødselstallene blant inuitter gjennom tvangsinnleggelse av prevensjon.
– Vi bærer fortsatt på smerten. Vi liker ikke Danmark eller deres politikere, og det er en naturlig reaksjon, sa Amarok Sorine Petersen, aktivist og tradisjonsdanser. Hennes halvbror ble tatt fra familien som barn.
Danmark og Grønland etterforsker nå i fellesskap disse overgrepene. Rapporten skal etter planen publiseres i høst.
Styrker alliansen med København
Den nye grønlandske regjeringen, som fikk 74 prosent av stemmene i mars, har avvist amerikanske fremstøt. Statsminister Jens-Frederik Nielsen besøkte København nylig og returnerte til Nuuk sammen med kong Frederik – en symboltung gest.
– Beskjeden til USA er tydelig: Grønland er ikke til salgs, sa Aaja Chemnitz, en av Grønlands representanter i Folketinget.
– Vi har gode kort på hånden nå. Det gjelder å spille dem klokt – i samarbeid med Danmark og de nordiske landene, sa Justus Hansen, leder for infrastrukturkomiteen i Grønlands parlament.
Uavhengighet er målet – men ikke for enhver pris
Selv om alle grønlandske partier formelt ønsker uavhengighet, er det stor uenighet om veien dit. Naleraq-partiet, som fikk nær 25 prosent i valget, er sterkt pro-uavhengighet og har hatt kontakt med Trump-leiren.
– Vi er fortsatt kolonisert av Danmark. Grønland kan ikke stole på dansk beskyttelse, hevdet Naleraq-leder Pele Broberg.
Men andre i regjeringen, som næringsminister Naaja Nathanielsen, mener løsrivelse må skje steg for steg.
– For oss er det et maraton, ikke en sprint. Vi har allerede oppnådd mye, og vi skal fortsette, sa hun.
Tidligere Trump-rådgiver og arktisk kommissær: – Grønlands fremtid ligger hos USA 🔒