Mange prøver nå å erobre Indonesia etter at USA innførte 145 prosent toll på kinesiske varer.
Kinesiske tekstilprodusenter finkjemmer nå verden etter nye kjøpere for å kompensere for tapte markedsandeler i USA. En av dem er Wang Chengpei, som leder Suzhou Feimosi Textile Technology, skriver Wall Street Journal.
– Vi kom hit for å se om vi kan åpne nye markeder og kompensere for tapet av amerikanske kunder, sa Wang under en tekstilmesse i Jakarta.
Tidligere utgjorde amerikanske kunder 30 prosent av Wangs omsetning. Nå er en tredjedel av ordrene satt på vent på grunn av de nye tollsatsene.
Tøff konkurranse i hjemlandet
Mange kinesiske produsenter har få valg etter at hjemmemarkedet er blitt preget av tøff konkurranse og svekket økonomi.
– For å være ærlig, alt vi kan gjøre nå er å dra ut og finne nye muligheter, sa Qian Xichao fra Wujiang City Hongyuan Textile.
Han forteller at det innenlandske markedet er så oversvømt med varer at prisene stuper, og at mange fabrikker sliter med lønnsomheten.
Les også: Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒
Indonesia og andre markeder lokker
Flere produsenter håper på gjennombrudd i Indonesia, som har et stort forbrukermarked og en voksende industrisektor. En rapport fra Allianz anslår at kinesiske eksportører kan øke salget til markeder som Indonesia, Vietnam, Mexico og Saudi-Arabia med rundt seks prosent årlig de neste tre årene.
Men utfordringene er store. På messen var det langt færre besøkende hos kinesiske utstillere enn hos de indonesiske. Mange kinesiske selgere brukte tiden på mobiltelefonene sine mens de ventet på interesserte kunder.
Xi Ya fra Baoji Changxin Cloth påpekte at deres tykke bomulls- og polyesterstoffer kanskje ikke passer for Indonesias tropiske klima.
– Vår produktlinje stemmer kanskje ikke helt med markedet her, sa hun.
Usikkerhet rundt amerikansk politikk
Mange produsenter nøler med store investeringer så lenge Trumps tollpolitikk er i endring.
– Vi kan ikke gjøre annet enn å vente på at ting stabiliserer seg, ellers tør man ikke ta risikoen, sa Michael Wang fra Shaoxing Double-Color Textile.
Samtidig frykter indonesiske aktører konsekvensene av en mulig flom av billige kinesiske varer.
– Hvis Kina oversvømmer det indonesiske markedet, vil det bli vanskelig for oss, advarte Martin Sutanto, salgsdirektør i det indonesiske tekstilselskapet Fabriku.
Må Europa ta regningen for Kinas industrielle overkapasitet? 🔒