USAs president Donald Trump har bekreftet at «full atomnedrustning av Nord-Korea» forblir et sentralt prinsipp i hans administrasjons politikk. Dette markerer første gang siden innsettelsen at han eksplisitt inkluderer dette i et offisielt diplomatisk dokument.
USAs president Donald Trump har gjort det klart at Washington fortsatt krever at Nord-Korea gir opp sitt atomvåpenprogram. Ifølge The Korea Times er dette første gang den nye administrasjonen uttrykkelig har brukt formuleringen «full atomnedrustning» i et diplomatisk dokument, skriver bne IntelliNews.
Spørsmålet ble tatt opp under et møte mellom Trump og Japans statsminister Shigeru Ishiba i helgen. De to lederne diskuterte hvordan USA og Japan, sammen med Sør-Korea, kan koordinere sin tilnærming til Nord-Korea for å styrke diplomatiske forhandlinger.
Samordnet innsats mellom USA, Japan og Sør-Korea
Mens Sør-Korea først og fremst er opptatt av trusselen fra Nord-Koreas atomvåpen, er Japan sterkt engasjert i spørsmålet om japanske borgere som ble bortført av nordkoreanske myndigheter på 1900-tallet. Enkelte av disse personene antas fortsatt å være i live i Nord-Korea, mens andre familier håper på å få tilbakelevninger av avdøde slektninger.
Les også: Nord-Korea testet nytt oppgradert kryssermissil
Trumps erklæring kommer på et tidspunkt hvor det har vært usikkerhet rundt hans faktiske holdning til Nord-Koreas atomprogram. En tidligere kommentar fra Trump, der han beskrev Nord-Korea som en «atommakt», skapte spekulasjoner om hvorvidt han ville prioritere å håndtere landets interkontinentale ballistiske missiler fremfor en bredere atomnedrustning.
Kim Jong-un avventer utviklingen
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har svart forsiktig på Trumps budskap. Under en tale i anledning Nord-Koreas militærets 77-årsjubileum kritiserte han USAs politikk for å ha økt globale spenninger. Samtidig unngikk han å komme med direkte angrep på Trump eller Sør-Korea, noe som kan tolkes som en vilje til å holde døren åpen for videre forhandlinger.
Kim brukte også anledningen til å uttrykke støtte til Russlands militære operasjoner i Ukraina, men uten den aggressive retorikken han tidligere har brukt. Ifølge analytikere kan dette være et tegn på at Nord-Korea forsøker å unngå ytterligere eskalering og heller vurdere nye diplomatiske muligheter.
Mens USA, Japan og Sør-Korea fortsetter sitt samarbeid for å presse Nord-Korea til å gi opp sitt atomprogram, gjenstår det å se hvordan Pyongyang vil respondere i tiden fremover.