USA trapper kraftig opp militær tilstedeværelse i Midtøsten, samtidig som diplomatiske samtaler pågår i kulissene.
USA har de siste ukene økt sin militære tilstedeværelse i Midtøsten med titusenvis av soldater, strategiske bombefly, missilforsvar og krigsskip. Opptrappingen skjer parallelt med økende spenninger mellom USA og Iran, melder Defence Blog.
President Donald Trump kom med en tydelig advarsel i et nylig intervju med kanalen NBC News:
– Hvis de ikke inngår en avtale, blir det bombing, sa Trump med henvisning til Irans atomprogram.
Samtidig avslørte han at det pågår samtaler mellom amerikanske og iranske representanter, og antydet at diplomatiske kanaler fortsatt er åpne:
– Amerikanske og iranske tjenestemenn snakker sammen.
Massiv militær oppbygging
Over 40 000 amerikanske soldater skal nå være utplassert i regionen. Hangarskipet USS Harry S. Truman opererer i Rødehavet, mens USS Carl Vinson er på vei for å styrke den amerikanske tilstedeværelsen til sjøs.
Satellittbilder har også bekreftet at seks B-2 Spirit-bombefly befinner seg på den strategiske basen Diego Garcia i Indiahavet. Basen har tidligere blitt brukt ved amerikanske angrepsoperasjoner.
Les også: Forfølgelse av religiøse minoriteter i Iran: Vitnesbyrdet til en bahá’í 🔒
I Qatar står B-52H-bombefly fortsatt stasjonert på Al Udeid-flybasen. Nylig leverte fem C-5M Super Galaxy-fly forsyninger dit, trolig med MIM-104 Patriot eller THAAD-luftvern. I tillegg skal flere C-17-fly ha levert tilsvarende utstyr til Isa-flybasen i Bahrain.
Luftstyrken i området består nå av en rekke flytyper: B-52, B-2, A-10, F-15E, F-35 og overvåkningsdronen MQ-9 Reaper.
Forbereder seg på flere utfall
Selv om Pentagon ikke har gitt noen ordre om angrep, tyder omfanget og plasseringen av styrkene på at USA forbereder seg på ulike scenarier – inkludert mulige presisjonsangrep mot iranske atominstallasjoner.
Ifølge forsvarskilder er dette en del av det de kaller «beredskap for alle eventualiteter».
Trumps budskap er klart:
– Iran må velge mellom å gjenoppta forhandlingene eller møte konsekvenser de aldri har sett maken til.
De neste dagene kan bli avgjørende for om det er diplomati eller maktbruk som vil prege forholdet mellom Iran og USA framover.