I 1492 oppdaget Columbus Amerika, men da oppsto det en uenighet mellom Spania og Portugal – hvem hadde rett til «den ukjente verdenen»? Dette løste Pave Alexander VI ved å dele verden i to: Tordesillastraktaten.
I den spanske byen Tordesilla 7. juni 1494 ble det inngått en traktat som skulle påvirke verden og det helt opp til i dag. I Tordesillastraktaten bestemmer pave Alexander VI at verden skal deles mellom Spanias og Portugal, delingen fulgte en meridian vest for Kapp Verdeøyene. Portugal skulle ha området øst for linjen og Spania vest. Her fikk de to landene enerett på oppdagelse, navigasjon og handel, skriver World History. Dette var en nok en god diplomatisk løsning av paven for å opprettholde fred på den Iberiske halvøy. Han selv var spansk og hadde et nært forhold til kongeparet Isabell og Ferdinand, de som utrustet Columbus sin ferd over Atlanterhavet.
Portugal fikk flyttet linjen litt lenger vest, og begrunnet det med behov for navigasjonsrom som seilskutene trengte. Men den nye linjen gikk gjennom en del av Brasil. Historikere har stilt spørsmål om Portugal kanskje visste noe. De hadde seilt nedover kysten av Afrika, og der går det monsuner over til Brasil. Teoretisk kan de ha vært i Brasil og holdt det skjult, men jordskjelvet i Lisboa i 1755 på 8,5 til 9 i skala som også forårsaket en tsunami på tyve meter, ødela statsarkivet og at eventuelle dokumenter kan ha blitt tapt.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet