2. januar, 2025

TikTok-grunnlegger til topps på Kinas rikingliste

Share

Grunnleggeren av selskapet bak TikTok, Bytedance, Zhang Yiming er Kinas rikeste person, mens antall milliardærer i landet har falt med 142 til 753.

Bytedance-grunnlegger Zhang Yiming er nå Kinas rikeste person, med en formue på 49,3 milliarder amerikanske dollar, ifølge årets rikingliste offentliggjort 28. oktober. Samtidig har flere innen eiendom og fornybar energi hatt en svakere utvikling, skriver The Strait Times

41-årige Zhang, som trakk seg som administrerende direktør i Bytedance i 2021, er nå den 18. personen som blir kronet til Kinas rikeste siden Hurun China Rich List først ble utgitt for 26 år siden.

Han gikk forbi vannflaskemagnaten Zhong Shanshan, som nå ligger på andreplass etter at hans formue sank med 24 prosent til 47,9 milliarder dollar.

Til tross for en juridisk kamp om sine amerikanske eiendeler, vokste Bytedance sin globale omsetning med 30 prosent i fjor til 110 milliarder dollar, ifølge Hurun, noe som bidro til å øke Zhangs personlige formue.

På tredjeplass finner vi den mediesky Tencent-grunnleggeren Pony Ma, mens Colin Huang, grunnlegger av PDD Holdings, falt fra tredje til fjerde plass, selv om e-handelsselskapene hans, Pinduoduo og Temu, fortsatt viser sunn vekst i inntektene.

Les også: Har TikTok fordommer mot Israel og jøder?

Antallet milliardærer på listen har falt med 142 til 753, noe som er en reduksjon på over en tredjedel fra toppen i 2021.

– Kinas økonomi og aksjemarkeder har hatt et utfordrende år, sier Rupert Hoogewerf, styreleder i Hurun Report.

Eiendomssektoren hardest rammet

De mest dramatiske formuestapene har skjedd innen Kinas eiendomssektor, ifølge Hoogewerf, mens forbrukerelektronikk har hatt en klar oppgang, med Xiaomi-grunnlegger Lei Jun som økte sin formue med 5 milliarder dollar i 2024.

– Produsenter av solcellepaneler, litiumbatterier og elbiler har hatt et krevende år, sier Hoogewerf, som også er forsker bak listen. Konkurransen har hardnet til, noe som har ført til et overskudd på markedet, og muligheten for tollavgifter har skapt ytterligere usikkerhet.

– Formuen til solcelleprodusenter har falt med så mye som 80 prosent fra toppen i 2021, mens produsenter av batterier og elbiler har tapt henholdsvis halvparten og en fjerdedel av verdien, sier han.

TikTok – en trojansk hest i moderne demokratier? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt