19. januar, 2025

TikTok – en trojansk hest i moderne demokratier? 🔒

Share

I denne tredje delen av Geopolitikas intervjuserie om Kinas desinformasjonsinnsats i Litauen og Vesten, diskuterer vi trusselen som TikTok utgjør for åpne demokratiske samfunn.

Intervjuobjekt er Konstantinas Andrijauskas, en lektor ved Universitetet i Vilnius med spesialisering i asiatiske studier og internasjonal politikk. Andrijauskas, som også er en aktiv del av China Observers in Central and Eastern Europe og The European Association for Chinese Studies, har nylig vært i USA hvor han har diskutert TikTok-problemstillingen med amerikanske lovgivere.

Første del av intervjuet – en oversikt over desinformasjonsdimensjonen av Kinas hybridkrigføing – kan leses her.

Andre del av intervjuet – om strategiene Vilnius har implementert for å bekjempe kinesisk desinformasjon – kan leses her. 

Hva er TikTok?

Kort oppsummert er TikTok et kinesisk sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer, i all hovedsak gjennom en mobilapp. De inneholder ofte opptredener med sang-miming, humor, dans eller matlaging. Det finnes også en mer politisk dimensjon, hvor brukerne blir fôret med korte videoer om internasjonal politikk. Appen eies av det Beijing-baserte selskapet ByteDance som ble startet i 2012

Appen har fått kritikk for brudd på personvernlover, overvåkning av brukerne og trusler mot nasjonal sikkerhet, samt anklager om bevisst manipulering – hjernevasking – av sine brukere.  Sommeren 2022 ble det kjent at selskapets kinesiske ansatte regelmessig henter inn privat informasjon om brukere av nettverket i andre land. Selskapets ansatte har også uttalt at «alt er synlig i Kina».

Les også: Geopolitikk i kyberrommet: Biden vil tvangsselge TikTok

Grunnet disse forholdene, har flere land vurdert å forby TikTok. I Vesten, spesielt i USA, tar flere og flere politikere til orde for å bannlyse eller tvangsselge appen. I denne sammenhengen godkjente amerikanske lovgivere i Representantenes hus en lovgivning 13. mars i år som påla ByteDance å selge TikTok innen 6 måneder. Enn så lenge har Senatet ikke stemt over lovgivningen, men mye tyder på at en avstemning vil finne sted om ikke alt for lenge.

Det finnes også land som allerede har forbudt TikTok, enten fullstendig som India, eller delvis som Belgia, Canada, Danmark, EU, Frankrike, Latvia, Nederland, New Zealand, Taiwan, Storbritannia og USA. Dette med henvisninger til trusler mot nasjonal sikkerhet.

Konstantinas Andrijauskas’ syn  

– Ser du en risiko for at den kinesiske regjeringen bevisst anvender TikTok som et verktøy til å utøve skadelig innflytelse på ungdommen i Vesten uten at vi merker det?

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

En ny æra i tekno-geopolitikk: Kina vil ikke godta tvangssalg av TikTok

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt