22. januar, 2025

Tidligere vestlig student rekruttert som spion av Kina: – Bunker med cash

Share

Allerede for ti år siden advarte FBI vestlige unge mot rekrutteringsforsøk under studieopphold i Kina. Nylig er flere europeere arrestert, mistenkte for Kina-spionasje

Allerede i 2014 advarte FBI om at amerikanske studenter sto i fare for å bli utsatt for rekrutteringsfremstøt i Kina. Nylig ble tre personer arrestert i Europa, anklaget for spionasje til fordel for landet. En av dem, en researcher med eget selskap, ble arrestert i Tyskland i april. BBC skriver at den mistenkte er anklaget for å bruke et frontselskap til å komme i kontakt med folk som arbeidet innen forskning og analyse.

Ifølge Business Insider bruker kinesisk etterretning i økende grad forretningskonferanser og akademiske forum for å utføre spionasje.

– De elsker det akademiske miljøet, sier en anonym kilde som er ansatt i en europeisk etterretningstjeneste til nyhetsmediet. Kina satser stort på innsamling av blant annet åndsverk og forskningsstudier, ifølge kilden.

Den amerikanske studenten Glenn Duffie Shriver ble rekruttert i kjølvannet av et studieopphold i storbyen Shanghai i Kina – allerede for tjue år siden.
Han beskrev senere de kinesiske etterretningskontaktene som ekstremt “vennlige”.

– De fortalte meg hele tiden at hei, vi vil ikke ha noe ulovlig fra deg, vi ber deg ikke om noe ulovlig, du vet, samtidig så sa de at hei, kanskje det er best å ikke snakke om at vi møter hverandre, slike ting, fortalte Shriver, i et senere videointervju fra fengselscellen.

Shriver reiste til Kina for første gang i 2001, for å delta på et sommerkurs på universitetsnivå. Året etter var han tilbake i landet, for å studere på East China Normal University i Shanghai, skriver magasinet Washingtonian. I 2004 flyttet han igjen tilbake til storbyen.

Han ble rekruttert etter å ha fått betalt for å skrive en politisk analyse om relasjonen mellom USA og Kina, i kontekst av Taiwan og Nord-Korea.

Jobbannonsen han svarte på søkte etter en person med bakgrunn i “asiatiske studier”. Slik møtte han “Amanda”. Han forsto ganske fort at hun var ansatt i Kinas sikkerhets- og etterretningstjeneste MSS, ifølge Washingtonian.

Shrivers nye “venner” betalte den unge mannen store beløp, som 10.000 dollar eller mer.

– Du vet når noen drysser penger over deg, spesielt når du er på et sted som Shanghai, du vet, det er en vanskelig kran å skru av, fortalte Shriver siden. I 2011 ble han idømt fengselsstraff for forsøk på spionasje til fordel for Kina.

Les også: Kinas spionaktiviteter i Vesten: En oversikt 🔒

I år ble også to personer arrestert i England, som følge av spionasjemistanke. En av dem er i følge BBC en researcher med tilgang til flere parlamentsmedlemmer. 29-åringen var tilknyttet China Research Group, et politisk forum startet av det konservative partiet.

Amerikaneren Shriver var bare 22 år da han ble rekruttert. Shriver forklarte i 2014 at han etterhvert innså at han kunne ta en tur til Kina når han trengte penger.

– De sa ‘Hei, null problem, vil du ha noen penger? Det er OK, ikke vær bekymret, vi vil bare være venner med deg, vi er venner. Det er viktig at Kina og Amerika har sterke relasjoner og jo fler som er venner dess bedre blir det’.

Shriver sier han lot seg friste på gunn av “grådighet og penger”.

– På det tidspunktet innså jeg egentlig at Wow, jeg kan bare dra til Shanghai, så gir de meg en enorm bunke kinesiske penger når jeg kommer dit, og så, når jeg drar, så gir de meg enda en enorm bunke med amerikansk valuta.

Til sammen skal ha Shriver ha mottatt minst 70.000 dollar, før han ble avslørt.

– Når de har deg på video når du tar i mot penger, uansett hva som skjer så har de deg, det er ingen vei tilbake. Du må enten gjøre som de sier, eller gå igjennom noe veldig fryktelig.

Avsløringer fra innsiden: Tidligere seniorrådgiver belyser forholdet til spionsiktet

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt