Nå skal prosessorer fra Intel og AMD ut av myndighetenes IT-utstyr og erstattes av egenprodusert teknologi. Dette gjelder også Microsofts operativsystemer. De går for Linux.
Financial Times skriver at beslutningen spesielt vil ramme Intel og AMD. Kina var databrikkeprodusentene største marked i fjor, med henholdsvis 27 prosent og 15 prosent av deres totale omsetning. Microsoft vil ikke bli påvirket i nevneverdig grad ettersom Kina kun utgjør 1,5 prosent av inntektene. Det vil være vanskelig for Intel og AMD å noensinne komme på listen over godkjente prosessorer. For å bli evaluert, må selskapene sende inn fullstendig FoU-dokumentasjon og kode for produktene sine, noe som er svært usannsynlig. Det viktigste kriteriet for evaluering er nivået av design, utvikling og produksjon fullført innen Kina, ifølge en kunngjøring fra den statlige testorganisasjonen.
Kina er trengt opp i et hjørne og har nok ikke andre muligheter enn å lage sitt eget. USA og EU har innført sanksjoner, og med de vil Kina sakke akterut. Dette er en prosess som har utviklet seg. I Vesten har det blitt snakket om Kinas stormaktsambisjoner og spionasje. Det ble brukt som argument for utestengelse av Huawei i utbyggingen av 5G-nettet. Så begynte USA å stille spørsmål om TikTok, da de mente at selskapet har for nære forbindelser med myndighetene i Kina. USA har også innført sanksjoner mot flere kinesiske teknologiselskaper av nasjonale sikkerhetshensyn. De har også vedtatt lover for å fremme produksjon av mer teknologi i USA for å hindre eksport til Kina. Det har igjen ført til at Kina vil forsøke å erstatte utenlandsk teknologi med hjemlige løsninger.
Les også: Halvlederhåp: India setter kursen mot global teknologiledelse
Nå skal Kina forsøke å bli selvforsynt med halvledere og databrikker. Dette er deres største skritt så langt for å utvikle alternativer til utenlandsk teknologi. Men det kan bli dyrt, utvikling av høyteknologi er kostbart. Kina har ikke Silicon Valley, og mangler et innovativt kompetansemiljø. Mye av deres teknologi er kopiert fra andre, men nå skal de satse på å utvikle det selv. De mangler ikke bare den nødvendige kompetansen, men Kina har også streng sensur og ytringsfriheten lever ikke glade dager. Det må nok være en utfordring å utvikle kunstig intelligens som ikke får lov til å si noe «ulovlig». Kina har også isolert seg fra internett, og har sine egne sosiale medier. Kinesere får ikke lov til å delta på Facebook, X/Twitter og lignende. Regimet skal ha kontroll. De overvåker sine egne sosiale medier, og «luker ut» de som sier noe som ikke passer i regimets smak. Regimet, eller kommunistpartiet, tenker mer på å beholde makten enn landets og folkets beste.
Verden begynner å vise konturene av en splittelse med autoritære og demokratiske stater. Det begynner også å gjenspeile seg i tilgang til teknologi. Det er flere autokratiske land som opplever vestlige sanksjoner, spesielt Russland og Iran. Kina kommer nok ikke opp på nivå med Silicon Valley, så de må nok nøye seg med å fremstille B-vare. Men de får et marked i autoritære stater. Det vil på sikt gjøre skille i verden mellom demokratiske og autoritære enda skarpere.