Teknologigiganten hevder å ha gjort et viktig gjennombrudd innen kvantedatateknologi ved å utvikle en brikke som bruker en ny tilstand av materie. Ifølge selskapet kan dette danne grunnlaget for kvantedatamaskiner langt kraftigere enn dagens.
Microsofts forskere opplyser at brikken, kalt “Majorana 1”, benytter en såkalt topologisk superleder – et materiale som verken er fast, flytende eller gass. En forskningsartikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, sitert av Wall Street Journal, beskriver hvordan denne teknologien kan brukes til å bygge skalerbare kvantedatamaskiner,
– Dette er en milepæl i utviklingen av kvantecomputere, uttaler Microsoft i en pressemelding.
Kan revolusjonere databehandling
Likevel er teknologien fortsatt i en tidlig fase, og det finnes i dag få kvantedatamaskiner med virkelig stor regnekraft. Ifølge bransjeeksperter kan de første kommersielt anvendelige kvantedatamaskinene bli tilgjengelige i løpet av de neste fem årene.
Les også: Kinesiske forskere utvikler KI-brikke på størrelse med et saltkorn
Konkurransen tilspisser seg
Microsoft mener at teknologien kan skaleres opp til å håndtere én million kvantebiter – såkalte qubits – men oppgir ikke hvor lang tid dette vil ta. Samtidig jobber konkurrenter som Google og IBM med sine egne løsninger.
Google kunngjorde i desember at selskapet hadde oppnådd et gjennombrudd med sin kvantebrikke, kalt Willow. Ifølge selskapet kunne brikken utføre en beregning på fem minutter som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt en «evighet» på å fullføre.
Microsoft og andre teknologiselskaper investerer store ressurser i kvanteforskning, men det gjenstår å se hvor raskt dette vil føre til praktiske resultater.
Britisk forsvar utvikler atomur med kvanteteknologi for økt sikkerhet i topphemmelig lab