21. desember, 2024

Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Share

 

Selv om Taiwans geografi gir naturlige forsvarslinjer, kan landets demokratiske verdier og befolkningens vilje til Ä stÄ imot Kinas krav vÊre de sterkeste vÄpnene i en eventuell konflikt.

Taiwan ligger utenfor det kinesiske fastlandet og har en befolkning pĂ„ 23 millioner mennesker. Øystaten er rundt 400 kilometer lang og 150 kilometer bred. Den har vĂŠrt en uavhengig stat siden kommunistene vant borgerkrigen i Kina i 1949 og nasjonalistene flyktet til Ăžya. Men Beijing har alltid sett pĂ„ Ăžya som en del av Kina – en utbryterprovins – gjennom visjonen kjent som «Ett-Kina-politikken».

Det finnes bare tolv land som for Þyeblikket anerkjenner Taiwan som en suveren stat, men de er smÄ og ubetydelige. Kina truer land som anerkjenner Taiwan med Þkonomiske og diplomatiske straffetiltak, og nekter Taiwan medlemskap i FN. USA og EU har ikke noen offisiell diplomatiske relasjon med Taiwan, og all diplomatiske kontakt skjer gjennom uoffisielle kanaler.

Det er ikke uten grunn at Kina legger sĂ„ mye press pĂ„ Taiwan. Den kinesiske lederen Xi Jinping har kalt gjenforeningen med Ăžystaten for «essensen av gjenfĂždelsen av den kinesiske nasjonen,» og sagt at det mĂ„ oppnĂ„s innen 2049 – hundreĂ„rsjubileet for Folkerepublikken Kina.

Å oppnĂ„ dette militĂŠrt vil imidlertid vise seg Ă„ vĂŠre svĂŠrt utfordrende. Med «verdens stĂžrste vollgrav» i veien og en taiwansk befolkning som er fast bestemt pĂ„ Ă„ ikke la seg kue av Beijing, kan den «ultimate prisen» ligge langt vekk for Kinas sterke mann.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med Ă„ lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Geopolitisk strategi for mindre makter 🔒

Einar Hammer
Einar Hammer
Forfatter og skribent. Grunnlegger av Riksjournalen.no
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For Ä stÞtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt