En kinesisk kaptein er for første gang tiltalt på Taiwan for å ha skadet en undervannskabel utenfor øyas sørvestlige kyst. Hendelsen skjedde i februar, og etterforskes som bevisst sabotasje i en tid preget av økende spenning mellom Taiwan og Kina.
Ifølge påtalemyndigheten i byen Tainan var kapteinen ansvarlig for det kinesiskbemannede skipet Hong Tai 58, registrert i Togo. Skipet ble stanset av taiwanske myndigheter etter mistanke om at det hadde droppet anker for nært en undervannskabel, noe som førte til alvorlig skade, skriver The Guardian.
– Vi har tatt ut tiltale mot kapteinen, som er kinesisk statsborger og kun identifisert som Wang, opplyser påtalemyndigheten i en uttalelse.
Viser ikke samarbeidsvilje
Kapteinen har ifølge uttalelsen nektet straffskyld, men samtidig ikke oppgitt hvem som eier skipet.
– Han har hatt en dårlig innstilling og nektet å samarbeide, heter det i uttalelsen.
De sju andre kinesiske mannskapene som ble pågrepet samtidig, er løslatt og vil bli sendt tilbake til Kina. Ingen av dem blir tiltalt.
Les også: Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒
Dette er første gang noen blir tiltalt i Taiwan for skade på undervannskabler. De har ikke klart å finne ut hvem som eier skipet, og har heller ikke funnet en eventuell forsvarer for kapteinen.
Flere kabelbrudd – Kina avviser ansvar
Taiwans digitale departement har registrert fem tilfeller av kabelbrudd så langt i 2025 – en økning fra tre tilfeller både i 2024 og 2023. Mange av bruddene er fortsatt uoppklarte, men taiwanske myndigheter mistenker at Kina står bak flere av dem.
Beijing har på sin side kalt påstandene «manipulerende» og beskyldt Taiwan for å komme med anklager før alle fakta er kjent.
For å bedre sikkerheten har kystvakten på Taiwan intensivert overvåkingen av skipsbevegelser, spesielt blant fartøyer med kinesisk tilknytning registrert i tredjeland.
Kabelsabotasje som pressmiddel
Taiwan har gjentatte ganger anklaget Kina for såkalt «gråsonekrigføring» – handlinger som ikke er direkte militære, men som likevel skaper press og usikkerhet. Dette inkluderer både spionballonger og omfattende sandutvinning nær taiwanskekysten.
Etter flere tilfeller av mistenkelig kabelskade i år, har både marinen og andre etater styrket arbeidet med å beskytte øyas kritiske undervannsforbindelser til resten av verden.
Myndighetene i Taipei har også pekt på likheter med ødeleggelser av sjøkabler i Østersjøen etter Russlands invasjon av Ukraina.