Håpet spirer etter at Trump og Brussel lemper på restriksjoner mot det nye regimet i Damaskus.
Syrias hovedstad Damaskus var preget av lettelse og håp i helgen etter at USA og EU kunngjorde betydelige lettelser i sanksjonene mot landet, melder Euronews.
Bakgrunnen er det amerikanske vedtaket om å oppheve store deler av sanksjonene innført etter borgerkrigens utbrudd. USA opplyste fredag at dette bare er første steg i en bredere plan om å fjerne hele sanksjonsregimet mot Syria.
– Da jeg leste at Caesar-sanksjonene faktisk ble opphevet, måtte jeg gråte, sa Damaskus-beboer Zeina Shahla til lokale medier.
– Vi ser endelig ekte tiltak som kan bidra til å gjenreise landet.
Nytt regime, ny kurs
Sanksjonslettelsene skjer i kjølvannet av Bashar al-Assads fall i desember 2024. Både USA og EU håper nå at den nye interimregjeringen i Damaskus kan få økonomisk og politisk fotfeste.
EU vedtok tirsdag å trappe ned sine tiltak gradvis og reversibelt, med mål om å støtte Syrias overgang og økonomiske gjenoppbygging. Flere av EUs økonomiske sanksjoner ble allerede delvis opphevet i februar.
Les også: Syria overtatt av islamister: En geopolitisk katastrofe i horisonten? 🔒
USAs tidligere vedtak, kjent som Caesar-loven, hindret all handel med syriske myndigheter og deres støttespillere. Nå har det amerikanske finansdepartementet suspendert håndhevingen av disse tiltakene overfor banker og selskaper som gjør forretninger med Syria.
Utenriksdepartementet har i tillegg midlertidig fritatt landet for flere av de strengeste sanksjonene, i første omgang i seks måneder.
Advarer mot usikkerhet
Flere investorer er likevel avventende. Reglene kan gjeninnføres etter seks måneder, noe som gjør langsiktige investeringer i gjenoppbygging usikre.
Men mange syrere er optimistiske. Nael Kaddah, også bosatt i Damaskus, sier at den nye situasjonen gir folk mulighet til å sende og motta penger fritt.
– Nå kan enhver borger få penger fra hvor som helst i verden, sa han.
Syrias utenriksdepartement uttalte lørdag at landet «rekker ut hånden til alle som vil samarbeide», så lenge de ikke blander seg inn i landets indre anliggender.
Både USA og EU understreker at målet med lettelsene er å styrke den nye regjeringens sjanser for å lykkes.