5. februar, 2025

Sudans borgerkrig lammer landets gruveindustri

Share

Sudans mineralrikdom forblir uutnyttet på grunn av vedvarende konflikt og politisk uro. Landets gull, jernmalm og andre verdifulle mineraler kunne ha vært en kilde til økonomisk vekst, men den pågående borgerkrigen setter en stopper for utviklingen.

Sudan er Afrikas tredje største land i areal, men kun 10 prosent av territoriet er undersøkt for mineralressurser. Landets geologi er preget av den arabisk-nubiske skjoldformasjonen, nubiske sandsteiner og vulkanske strukturer, noe som har gitt rike forekomster av gull, jernmalm, kromitt, mangan, kobber og andre industrimineraler, skriver bne IntelliNews. På tross av dette forblir mye av ressursene uutforsket grunnet flere tiår med uro og manglende investeringer.

Gull dominerer gruveindustrien

Sudan er Afrikas tredje største produsent av gull. Ifølge offisielle tall fra 2022 var produksjonen 41,8 tonn, men medregnet uformell gruvedrift kan totalen overstige 100 tonn årlig. Den mest produktive gruven har vært Hassai-gruven nordøst for Khartoum, som har levert over 2,3 millioner unser gull siden den ble oppdaget.

Regjeringen har forsøkt å formalisere den uformelle gullsektoren, der mellom 1 og 1,5 millioner sudanesere er involvert, for å redusere smugling og øke statens inntekter. Likevel forblir uformell gruvedrift en sentral del av industrien.

Les også: Krig i Sudan: FN advarer om humanitær katastrofe for 800.000 mennesker

Mineraler i skyggen av krig

Jernmalmreserver i Sudan er estimert til rundt 2 milliarder tonn, med store forekomster i Wadi Halfa og Rødehavshøydene. Kromittforekomster er konsentrert i Ingessana-området i Blånilen, mens kobber, bly og sink finnes i Rødehavshøydene og Darfur. Til tross for store ressurser har begrenset infrastruktur og politisk ustabilitet gjort det vanskelig å etablere større utvinningsprosjekter.

Den pågående borgerkrigen mellom Sudans væpnede styrker (SAF), ledet av general Abdel Fattah al-Burhan, og Rapid Support Forces (RSF) har lammet gruveindustrien siden konflikten brøt ut i april 2023. Over 150 000 mennesker har mistet livet, og mer enn 10 millioner er drevet på flukt.

RSF kontrollerer gullgruvene

RSF har tatt kontroll over flere gullrike områder i Darfur, Kordofan og Blånilen. Disse gruvene har blitt en avgjørende inntektskilde for militsen, som bruker mineralrikdommen til å finansiere krigføringen. Ifølge rapporter har også den russiske Wagner-gruppen sikret seg gullkonsesjoner i Sudan i bytte mot militær og politisk støtte til RSF.

– RSF har i flere år brukt gullgruvene i Jebel Amer til å finansiere sine operasjoner, og denne inntektskilden har gitt gruppen større militær kapasitet, heter det i en analyse fra bne IntelliNews.

Den australske gruvegiganten Perseus Mining har investert i Meyas Sand Gold-prosjektet i Nord-Sudan, der de eier 70 prosent, mens Sudans regjering har 20 prosent og det lokale selskapet Meyas Nub har 10 prosent. Prosjektet har potensial til å styrke landets gullproduksjon, men utviklingen er sterkt hemmet av den pågående konflikten.

Økonomisk kollaps og inflasjon

Sudans økonomi har lidd store tap som følge av konflikten. I 2023 falt reell BNP med 20,1 prosent, etter en nedgang på 12 prosent året før. Inflasjonen har vært ekstremt høy, med et gjennomsnitt på 211,48 prosent i oktober 2024. Den sudanske pundets verdi har stupt fra 561 pund per dollar i slutten av 2022 til 2 260 pund per dollar i midten av 2024.

Til tross for kaoset forblir gull en viktig eksportvare. I 2022 utgjorde gull 50 prosent av Sudans eksportinntekter, med en verdi på over 2 milliarder dollar. Fra januar til oktober 2024 var de offisielle gullinntektene 1,5 milliarder dollar, men smugling gjør at de reelle inntektene trolig er langt høyere.

Veien videre for gruvesektoren

Hvis Sudan oppnår stabilitet, kan gruveindustrien bli en nøkkel til økonomisk gjenoppbygging. Med rundt 1 000 tonn gull i reserve har landet potensial til å gjenvinne sin posisjon som Afrikas tredje største gullprodusent. Kobber, sink, jernmalm og sjeldne jordmetaller gir ytterligere muligheter.

– Dersom infrastrukturen bygges opp og reguleringene styrkes, kan Sudan tiltrekke seg utenlandske investeringer og bli en større aktør i den globale gruvenæringen, skriver bne IntelliNews.

Veien mot et stabilt Sudan avhenger av våpenhvile, økonomisk stabilisering og investering i transport og energi. En velfungerende gruveindustri kan bidra til arbeidsplasser, skatteinntekter og en mer bærekraftig fremtid for landet.

Sudans vei til kaos: Hær og paramilitære i dødbringende konfrontasjon

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt