21. januar, 2025

Stor gjeld, store muligheter: Afrika ser mot Kina for fremtidig vekst

Share

Afrikanske ledere samles denne uken i Beijing for å utforske nye muligheter for investeringer og lån.

Møtet finner sted i en tid preget av økonomiske og geopolitiske utfordringer, og med økende global konkurranse om ressurser og innflytelse i Afrika, skriver Jakarta Post. Kina, som er Afrikas største handelspartner, har i de siste tiårene styrket sitt samarbeid med kontinentet, og gitt milliarder i lån til store infrastrukturprosjekter som jernbaner og kraftverk. Disse lånene har vært sentrale for utviklingen av infrastrukturen, men har også skapt bekymringer om en økende gjeldsbyrde som kan true den økonomiske stabiliteten fremover.

Denne uken arrangeres Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) i Beijing, det største diplomatiske arrangementet i Kina siden COVID-19-pandemien. Lederne fra flere afrikanske land, inkludert Sør-Afrika, Nigeria og Kenya, deltar for å diskutere økonomisk samarbeid. Kinas investeringer i Afrika er vitale, og i første halvdel av året utgjorde handelen mellom partene 167,8 milliarder dollar. Imidlertid er det tegn på at Kina nå er mer tilbakeholden med å tilby nye store lån, ettersom landet selv opplever økonomiske utfordringer.

Mange afrikanske nasjoner sliter med å tilbakebetale sine lån fra Kina, noe som har tvunget dem til å kutte ned på viktige offentlige tjenester. Dette har ført til økt bekymring og kritikk, spesielt fordi Kina viser liten vilje til å tilby gjeldslette. Verden har også endret seg betydelig geopolitisk sett siden forrige forum, med pandemi, økende spenninger og økonomiske nedgangstider som har påvirket den tidligere modellen med store lån for infrastrukturprosjekter.

Afrika spiller en nøkkelrolle i Kinas Belte-og-vei-initiativ (BRI), som har kanalisert investeringer til store prosjekter som jernbaner og havner. Kritikere hevder imidlertid at denne investeringstilnærmingen har belastet afrikanske land med stor gjeld og finansiert prosjekter som kan skade miljøet. Et eksempel er en jernbanelinje i Kenya, finansiert av Exim Bank of China, som har støtt på økonomiske problemer og ikke er fullført som planlagt.

Til tross for utfordringene søker afrikanske ledere under denne ukens forum ikke bare ytterligere kinesiske investeringer, men også mer gunstige lånebetingelser. Det pågår også en konkurranse mellom vestlige og kinesiske selskaper om tilgang til sjeldne mineraler i Afrika, som er essensielle for teknologi knyttet til fornybar energi. I denne sammenhengen har Kina etablert seg som en ledende aktør i bearbeiding av disse mineralene.

Den økende rivaliseringen mellom USA og Kina påvirker også Afrika, med USA som uttrykker bekymring for Kinas innflytelse på kontinentet. Ifølge eksperter fra Tsinghua University og Development Reimagined kan afrikanske nasjoner bli tvunget til å velge side i denne stormaktsrivaliseringen, noe som setter kontinentets begrensede innflytelse over Kina i fokus. Dette understreker de komplekse utfordringene og de geopolitiske dynamikkene som preger forholdet mellom Afrika og Kina.

«Død ved tusen kutt»: Beijings geopolitiske strategi i stormaktskampen mot USA 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt