8. desember, 2024

Frykter for fremtiden til Arktisk Råd

Share

Arktisk Råd står foran en krevende oppgave idet Norge nå går inn i sine siste seks måneder som leder rådet, som ble overtatt fra Russland under krigen i Ukraina, og utfordringene har vært store.

Statssekretær Maria Varteressian fra Utenriksdepartementet understreket under et Arktisk Råd møte i Reykjavik hvor viktig rådet er, melder High North News.

– Arktisk Råd lever, og det vil fortsette å gjøre det, fordi vi må. Hvis vi mister det, får vi det ikke tilbake. Arktisk Råd er kjernen i arktisk samarbeid og er uerstattelig, sa hun.

Siden Norge tok over lederskapet har de arbeidet utrettelig for å holde rådet i gang under svært vanskelige forhold.

Et rådsarbeid satt på vent

Invasjonen av Ukraina i februar 2022 snudde opp ned på det internasjonale samarbeidet. Med Russland som rådets daværende leder, valgte de andre syv medlemmene – de såkalte Arktisk 7 – å stanse alt arbeid 3. mars samme år. Det var uklart hvordan Norge ville kunne ta over ledelsen etter et år med krise og stillstand.

Normalt arrangeres fysiske møter i vertslandet, hvor alle høyere arktiske embetsmenn deltar, og en felles erklæring signeres. Men da Norge tok over ledelsen i mai 2023, ble det ingen slike møter. Russland holdt kun et digitalt møte i Salekhard, der kun representanter fra medlemslandene og de faste deltakerne var til stede.

Diplomatiske utfordringer

Eksperter beskrev overføringen av lederskapet fra Russland til Norge som en «diplomatisk mesterprestasjon». Til tross for Russlands ambassadeuttalelser om dialog og fred i Arktis, står uttalelsene i sterk kontrast til virkeligheten med krig i Ukraina.

– Demokrati og multilateralisme står under press, påpekte Varteressian, som også la til Arktisk Råd er viktigere enn noensinne:

Les også: Russland ruster opp og utvider arktisk flybase på Kotelnijøya

– Vi ser stormaktsrivalisering, konflikter og klimaendringer. Nettopp derfor må Arktisk Råd overleve – klimaendringene bryr seg verken om geopolitikk eller grenser, sa hun.

Ingen møter på høyt nivå

I stedet for tradisjonelle ministermøter har Norge innført en trinnvis tilnærming med skriftlige prosedyrer og digitale møter på ekspertnivå. Arbeidsplaner oppdateres, og nye prosjekter utvikles.

– Vi har sikret at rådet overlever, og det er takket være alle medlemmene og urfolksorganisasjonene vi samarbeider med, presiserte statssekretær Varteressian.

Barentsregionen: Forsker tror ikke på gjenfødsel 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt